03.09.2024.

13:12

Foto: Tanjug/Printscreen

Vesti

ČIST USTAŠLUK! U Hrvatskoj zabranjena izložba o Srbima: Je l' vam sad jasno, dežurni dušebrižnici, zašto Vučić stalno upozorava i podseća?!

Naime, gradonačelnik Sinja i saborski poslanik Miro Bulj zabranio je održavanje izložbe "Susret na tromeđi" koju je trebalo da organizuje Galerija Sikirica uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća (SNV).

Izložba savremenog hrvatskog fotografa Inije Herenčić trebalo je da se otvori u sredu u 20 časova u Gradskoj galeriji Sikirica u Sinju.

U opisu izložbe je navedeno kako se radi o ciklusu fotografija koje prate tradicionalnu kulturnu manifestaciju ''Sijelo tromeđe'', koja se odvija u selu Strmica kontinuirano već više od pola veka.

Manifestacija predstavlja prvenstveno narodne običaje Srba iz Hrvatske, ali i onih iz susednih zemalja.

Informer

 

U Gradskoj galeriji su šokirani potezom gradonačelnika Bulja, a direktorka Dragana Modrić saopštila je danas da kvalitetna realizacija više nije moguća.

- Povodom jučerašnje najave otvorenja izložbe umetnice Inije Herenčić i zabrane koja je potom usledila, službeni stav Gradske galerije Sikirica kao javne muzejske ustanove jeste da je došlo do grubog ograničavanja umetničke slobode i jednako tako napada na nezavisnost rada ustanova u kulturi - saopštila je Modrič.

Navela je da smatraju da se političke nesuglasice i razmirice ni u kojem slučaju ne bi smele prelivati na programsko delovanje ustanova, pogotovo jer je reč o izložbi koja promoviše međukulturni dijalog.