Autor: Informer.rs

04.09.2024.

16:27

Foto: Srpska napredna stranka

Vesti

Važan sastanak: Ministar Martinović razgovarao sa Bocanom - Harčenkom o poljoprivrednoj saradnji!

Ministar Martinović istakao je da Srbija i srpski narod cene prijateljstvo Ruske Federacije, ukazavši da je Rusija, uz Kinu, stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje lažnu državu Kosovo, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Martinović dodaje da Srbija Rusku Federaciju smatra ne samo partnerom u međunarodnim odnosima, već i iskrenim prijateljem.

Ministar Martinović je sa ambasadorom sagledao rezultate dosadašnje saradnje u oblasti poljoprivrede i mogućnosti za njeno dalje unapređenje u budućnosti posebno imajući u vidu da je Rusija u ovoj oblasti znatno napredovala, kao i da je veliki izvoznik svih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

Informer

 

Osvrnuvši se na domaću poljoprivrednu proizvodnju, ministar Martinović naveo je da Srbija ima kvalitetne proizvode koji mogu da zadovolje svetske standarde, te naveo da bi bilo značajno da se više srpskih proizvoda, poput jabuke i drugog voća, ali i mesa i mesnih prerađevina, nađe u ruskim trgovinskim lancima.

Razgovarajući o Međuvladinom komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije, čije je održavanje planirano krajem ove godine, sagovornici su razmotrili mogućnosti da se prethodno organizuje sastanak srpsko-ruske Međuvladine radne grupe za saradnju u oblasti poljoprivrede.

Kako je navedeno, na tom sastanku bili bi bliže precizirani naredni koraci u saradnji resornih ministarstava dveju zemalja, a tema bi, između ostalog, bila i intenziviranje saradnje poljoprivrednih fakulteta i naučnih instituta Srbije i Rusije.

Uz ambasadora Bocan-Harčenka, današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prisustvovali su savetnik ministra Andrej Temjašov i prvi savetnik Ambasade Ruske Federacije Nikolaj Pomilujko.

Ispred Ministarstva poljoprivrede prisutni su bili šef Kabineta i pomoćnik ministra Anja Javor, pomoćnici ministra Milica Neđić i Nenad Katanić, direktori Uprave za veterinu i Uprave za zaštitu bilja Živko Matijević i Nebojša Milosavljević, kao i Milanka Davidović iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije.