05.09.2024.

13:02

Foto: Printscreen/InformerTV

Vesti

Poznato koliko će trajati vojni rok! Predsednik Vučić otkrio i kada će stupiti na snagu!

Predsednik Srbije prisustvuje vežbi specijalnih jedinica Vojske Srbije "Drina 2024". On je tom prilikom otkrio i model po kojem će naša zemlja vratiti obavezni vojni rok, kao i koliko će on trajati.

- Za muškarce bi bilo obavezno i dobrovoljno za žene. Vojni rok bi bio dva meseca, plus 15 dana vežbe što će reći 75 dana. Mislim da je to nešto minimalno što svako može da da svojoj državi. Odredili bismo, ne beznačajnu, novčanu naknadu za vreme provedeno u kasarnama Vojske Srbije i tu odluku moramo ubrzo da donosimo iz mnogo mnogo mnogo razloga - rekao je predsednik Vučić i nastavio:

- Takođe, moramo da pre svega sačuvamo one mlađe ljude koji su vezani za IT sektor i za sve druge poslove i njima da damo posebne uslove, da mogu da idu ali to moramo da se dogovorimo kako da izvedemo sa vojnotehničkim institutom, sa našim jedinicama veze, da mogu svojim znanjem da doprinesu, a da ne moraju da prolaze pešadiju. Neće ovo odmah stupiti na snagu, već za jedno godinu dana - istakao je vrhovni komandant.