07.09.2024.

09:46

Foto: Shutterstock

Vesti

Ko je ovde lud?! Biološki fakultet hteo da nastavi saradnju sa Rio Tintom, a onda se odjednom okrenuli i protiv njih i protiv sopstevih zaključaka! (FOTO)

Ovo je kompanija "Rio Tinto" izričito istakla nakon saopštenja Biološkog fakulteta i rekla je da pozdravlja inicijativu Biološkog fakulteta u Beogradu za jasnom i preciznom komunikacijom u vezi sa Projektom „Jadar“, ali da to nije slučaj sa načinom na koji su predstavljene informacije u današnjem saopštenju Biološkog fakulteta, što javnost može dovesti u zabludu.

Informer

Iz dostupne dokumentacije je jasno da je velika pažnja posvećena prečišćavanju otpadnih voda poreklom iz rudnika i deponije industrijskog otpada, kao i sprečavanju curenja štetnih materija sa deponije industrijskog otpada i deponije otpadnog materijala. Ukoliko predviđene mere budu sprovedene dosledno i ne bude nepredviđenih događaja može se očekivati da neće biti značajnijeg zagađenja vode reke Jadar i podzemnih voda", navode. 

Informer

Ono što se posebno ističe u ovom sapštenju navodi i podseća jeste da je Biološki fakultet hteo da nastavi saradnju sa Rio Tintom, ali onda se odjednom okrenuli i protiv njih i protiv sopstvenih zaključaka! 

Biološki fakultet kao važan i značajan partner kompanije Rio Sava Expolaration 02.07.2021. godine podneo je ponudu kompaniji za nastavak saradnje u kome se navodi:

Informer

"Biološki fakultet – Univerziteta u Beogradu, shodno predlogu podnetom od strane SGS Beograd Ltd., 03.06.2021. godine, kao i usmenog dogovora postignutog na sastanku sa rukovodstvom kompanije Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd („Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd“) 02.07.2021. godine, dostavlja sledeći predlog: Projekat MONITORING ABIOTIČKIH I BIOTIČKIH PARAMETARA ŽIVOTNE SREDINE NA PODRUČJU PLANIRANE EKSPLOATACIJE I PRERADE MINERALA JADARITA „JADAR"", navodi se u saopštenju. 

Ova kompanija takođe zamera i što je zaključak iz analize Biološkog fakulteta predstavljen kao generalan, jedini i konačan, a da su pritom, tvrde iz "Rio Tinta", zanemareni pojedini drugi pojedinačni zaključci koji se nalaze u izveštaju.