07.09.2024.

18:23

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Vesti

Vučić najavio odlazak u Nemačku: Idem da vidim kako rade sa litijumom!

- Nemci hoće da budu prvi u petoj industrijskoj revoluciji. Hoćete li da propustimo tu šansu? Ne bi nam bio prvi put, tako smo znali da protestujemo protiv kralja Milana zbog izgradnje pruge, a sada imamo priliku da uđemo u prvi vagon - rekao je Vučić tokom razgvora sa građanima u Ljuboviji. 

Vučić se osvrnuo i na industrijski napredak i da je kod nas uvek bilo kritikovano kada bi se uvodilo nešto novo, zbog čega smo mnoge šanse za razvoj u određenim oblastima preskočili. 

- I sada kad imamo priliku da uletimo u prvi vagon, a opet nas koče - rekao je Vučić.

On je ocenio da su postavljena dobra pitanja kompaniji Rio Tinto i da ih moli da na njih odgovore građanima. 

Istakao je da je važno i pitanje ko će iz Rađevine nešto dobiti, a ne samo u Loznici.  

Informer

 

Vučić je pomenuo i Bor i Majdanpek za koje se govorilo da će postati gradovi duhova i podsetio da će Vlada da kupi turistički kompleks na Crnom Vrhu. 

- Želimo sada dodatna ulaganja u Brestovačku banju i u Borsko jezero. I nikakav problem nije  ni blizina tako značajnih površinskih kopova za sve to  da se  pravi. Nikakav problem. Vazduh je prelep u Brestovačkoj banji...a  to vam je od površinskog kopa ne više od pet kilometara - rekao je Vučić. 

Rekao je da rešeno i pitanje zagađenja vazduha u Boru koje je bilo problematično, jer su Kinezi, koji su preuzeli Bor, ulagali u tehnologiju. 

Ponovio je da kompanija Rio Tinto ima 22 meseca, možda čak i 30 da odgovori na sva pitanja. 

Vučić je rekao da je njemu stalo do svakog čoveka i podsetio da se upravo u Gornjim i Donjim Nedeljicima smanjio broj stanovnika jer nije bilo ničega. 

- Rast je u urbanoj zoni Loznice, zato što je to održavala Viskoza, sada Mint - rekao je Vučić i dodao da ljudi žele sadržaje u svojim mestima.

Informer

 

Predsednik je rekao da se postavlja pitanje i zašto dajemo drugima da kopaju i otvaraju rudnik i dodaje da mi to ne umemo i nemamo adekvatnu mehanizaciju. 

- I nećemo znati još 50 ili 60 godina. Kao što nismo u stanju da napravimo automobil. I još mnogo godina nećemo znati da izvučemo litijum iz jadarita. Nemamo tu pamet, nemamo te mašine, ne znamo. Moramo da dovedemo nekog sa strane - rekao je Vučić.