07.09.2024.

21:29

Foto: Tanjug

Vesti

Dajte nam pare, ali kad god dođe čupavo i teško, mi ćemo to da pljunemo! Vučić: Biološki fakultet šalje saopštenje protiv "Jadra", a traži nastavak saradnje

- Dajte nam pare, ali kad god dođe čupavo i teško, mi ćemo to da pljunemo. A što niste saslušali profesora Rudarskog geološkog fakulteta, Hemijskog fakulteta...? A što birate one koje ćete da čujete? - istakao je Vučić odgovarajući na pitanje Aleksandra Kostića iz Grupe građana.

Kostić je pitao prusutne, tokom razgovora o projektu Jadar, kako vide jučerašnje saopštenje Biološkog fakulteta u kome se, prema njegovim rečima, navodi da ovaj projekat može značajno da utiče na promenu biodiverziteta.

- Vidite kako meni nije teško da kažem Filipoviću, hajde ti sa mnom kod Šolca. Kako mi nije teško da saslušam i ovo, kao i svakog drugog koji će nešto da kaže. Što je vama teško da uopšte poverujete da postoje ljudi koji misle drugačije nego se držite samo onoga što vam odgovara - rekao je Vučić.

Informer

 

Glavni zastupnik Rio Tinta za Srbiju Marijanti Babić je povodom saopštenja Biološkog fakulteta rekla da je ovaj fakultet bio angažovan i radio na njihovim studijama zajedno sa drugim izvođačima i da u Rio Tintu smatraju da su oni jedna od najvažnijih institucija koja treba da radi na ovom projektu zajedno sa svim ostalim. 

- Biološki fakultet po definiciji jeste fakultet koji brani biodiverzitet i kad pitate biologe onda ništa ne treba da se sagradi, jer šta god da sagradite u ovoj zemlji vi uništite biodiverzitet na lokaciji. Međutim, Biološki fakultet jeste uključen da bi pomogao u svakom procesu da se predvide tačno određene mere koje mogu to da dovedu do mere koje su prihvatljive - istakla je ona.

Dodala je da je zato tužno što na žalost u medijima postoje izjave čak i  i profesora i akademika koje se izvrću na određeni način.

- Biću slobodna da kažem zašto. Ja imam kod sebe završni izveštaj Biološkog fakulteta koji je rađen za potrebe studije Jadra. I citiraću vam samo dva stava iz te studije iz 2021. godine - rekla je ona.

Navela je da je iz dostupne dokumentacije jasno da je velika pažnja posvećena prečišćavanju otpadnih voda poreklom iz rudnika i deponije industrijskog otpada, kao i sprečavanju curenja štetnih materija sa deponije industrijskog otpada i deponije otpadnog materijala. 

 - Ukoliko predviđene mere budu sprovedene dosledno i ne bude nepredviđenih događaja koje svi znamo da mogu da postoje, može se očekivati da neće biti značajnih zagađenja voda, reke Jadra i podzemnih voda. To je rekao Biološki fakultet - navela je Babić.

Drugi stav prema njenim rečima se odnosi na otpad i tu se, kako je rekla, kaže da će uticaj deponija industrijskog otpada na reku Štavice biti sveden na prihvatljivu meru. 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Ljuboviji gde razgovara sa građanima Podrinja i odgovara na sva aktuelna pitanja. Više o tome možete pročitati OVDE.