08.09.2024.

08:57

Foto: Kosovo online

Vesti

Kurtijevom teroru nema kraja! Deseti dan blokade srpskih institucija na severu Kosova

Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, u zgradu u kojoj se nalazi Fond PIO, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, u srpske institucije u Leposaviću.

Sa obrazloženjem da nelegalno rade na Kosovu, zgrade privremenih organa su blokirane, a policija je iz njih odnela dokumentaciju, zbog sumnje da je reč o "falsifikovanim dokumentima".

Na upad policije oštro su reagovali Srpska lista, kao i zvaničnici Srbije, ističući da nije reč ni o kakvim paralelnim institucijama, već o institucijama koje treba da budu okosnica Zajednice srpskih opština, te da premijer lažne države Aljbin Kurti takvim akcijama nastavlja sa politikom progona Srba sa Kosova.

Stigle su i osude zemalja Kvinte i Evropske unije, ali su institucije i dalje zatvorene.

U trenutku upada policije u srpskim institucijama nije bilo zaposlenih.

Oni su na svoja radna mesta došli u ponedeljak, 2. septembra, ali do njih nisu mogli.

U međuvremenu, stigli su pozivi na saslušanje čelnicima srpskih institucija na Kosovu, koji su se na njih odazvali i u policiji ponovili da nisu činili ništa nelegalno niti nezakonito. Istakli su i da je blokada srpskih institucija pritisak Prištine, posebno s obzirom na izbore koji slede u februaru.

Vlast u Prištini je prelepila grb Srbije na zgradi Privremenog organa na zgradi Kosovska Mitrovica i postavila kosovski grb, a i na drugim institucijama postavljene su trojezične table sa kosovskim obeležjima.