08.09.2024.

10:57

Foto: ministarstvo unutrašnjih poslova

Vesti

Dačić se sastao sa ministrom javne bezbednosti NR Kine (FOTO)

Ministar Dačić je zahvalio na toploj dobrodošlici i u srdačnom razgovoru izrazio zadovoljstvo zbog razvoja sveukupnog nivoa bilateralnih odnosa i saradnje, i dodao da je od izuzetnog značaja što se naši odnosi temelje na principu strateškog partnerstva.

Dvojica ministara su u prijateljskoj atmosferi razmenila mišljenja o implementaciji Zajedničke izjave koju su potpisali predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, a razgovarali su i o daljem razvoju odnosa Srbije i NR Kine u oblasti unutrašnjih poslova i bezbednosti, međunarodne saradnje, iregularnih migracija, borbe protiv trgovine ljudima, borbe protiv terorizma, nastavku zajedničkih patrola, obukama, međusobnoj podršci u Interpolu, razmeni informacija, kao i o unapređenju bezbednosti infrastrukturnih projekata u okviru projekta “Pojas i put”.

Tokom razgovora, Dačić je posebno podvukao važnost uspostavljanja stalnog sistema međusobnih konsultacija i razmenu poseta na visokom nivou, i preneo spremnost da uloži napore u cilju daljeg jačanja naše sveukupne saradnje.

Takođe, srpski ministar je zahvalio na podršci NR Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, posebno za doslednu i nedvosmislenu poziciju po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova, ističući da Srbija podržava politiku “jedne Kine”.

Dvojica ministara su istakla da će daljem jačanju izvanrednih političkih i tradicionalno prijateljskih odnosa naših zemalja značajno doprineti visok nivo ličnih odnosa predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, osvrnuvši se na nedavnu posetu kineskog predsednika našoj zemlji, koja je od istorijskog značaja.

Govoreći o odličnoj saradnji dva ministarstva, ministar Dačić je iskoristio priliku da uputi poziv svom kineskom kolegi da poseti Srbiju, a takođe je i preneo pozdrave predsedniku NR Kine Si Đinpingu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.