08.09.2024.

17:19

Foto: Informer

Vesti

Ovako su počeli sukobi na KiM 1998. godine! General Pavković otkrio: Dobio sam naređenje da napravim plan za suzbijanje terorizma!

- 1998. godina je bila teža za mene kao komandanta, zato što smo te godine izveli verovatno najveću protivterorističku operaciju u Evropi. Početkom te godine počeli su intenzivni napadi, pre svega na policiju, civilno stanovništvo i na vojsku. 1997. godine, događaji u Albaniji, kada se praktično raspala njihova vojska, opljačkana je velika količina oružja i sve je bilo pripremljeno da se prebaci na teritoriju Kosova - rekao je Pavković.

Informer

 

Potom je otkrio kako su počeli sukobi na Kosovu i Metohiji.

- U julu mesecu 1998. godine je preko 70% teritorije je bilo blokirano. Tad je OVK narasla na 25-30 hiljada ljudi. Vojni vrh nije odradio svoj zadatak, tu su bile velike opstrukcije. Ja sam bio u jako teškoj situaciji. Perišić je zagovarao da treba proglasiti rat, vanredno stanje. Zalagao se da to uradi MUP, međutim MUP nije bio u stanju da to uradi. Ja sam kao komandant Prištinskog korpusa dobio naređenje da napravim plan za suzbijanje terorizma. Od maja do oktobra smo izveli operaciju koja je imala preko 24 protivterorističkih akcija - navodi Pavković.

Podsetimo, intervju je vodio naš voditelj Igor Ćurčić iz Informerovog studija, dok je general Pavković na pitanja odgovarao direktno iz zatvorske ćelije finskog zatvora.