Autor: Informer.rs

08.09.2024.

19:02

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

SPECIJAL O INTERVJUU SA GENERALOM PAVKOVIĆEM: Ne postoji nijedan komandant na svetu koji je mogao više da učini za svoj narod!

Drecun kaže da lično zna mnogo toga o tome šta se dešavalo na Kosovu i Metohiji tokom te dve godine.

 General Pavković i ja smo tokom 1998. i 1999. veoma često bili zajedno. Video sam mnogo toga što se dešavalo i mnogo toga znam. Učinjeno je sve da se smanji broj civilnih žrtava. Ne postoji nijedan komandant na svetu koji bi mogao više da učini. Sami smo procesuirali pripadnike naših snaga bezbednosti. Postojala su pisana naređenja kako treba poštovati Ženevsku konvenciju, kako se ophoditi prema civilima i zarobljenicima. Optužiti njih za neke masovne zločine nad Albancima jednostavno ne odgovara istini. Bilo je potpuno jasno da oni (Hag) neće da procesuiraju Albance za zločin. Generali Pavković i Lazarević su bili tandem. Uvek su tako delovali. Ono što je karakteristično za starešine Prištinskog korpusa je da nisu komandovale "napred", nego "za mnom". Uvek su bile ispred. Lazarević je bio staloženiji, a Pavković je bio i ostao veoma lucidan vojskovođa - rekao je narodni poslanik.

Informer

Dragan Vasiljković

Vasiljković poručuje da se nada da će pred sudom jednog dana završiti svi pripadnici Haškog tribunala, kao i oni koji su izvršili agresiju na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Ja nemam nameru da branim generala Pavkovića. Ja smatram da je to jedna demonska inverzija, gde se žrtve proglašavaju zločincima. Kompletna jedna zamena istine. Verujem da u svakom zlu ima nečeg dobro i ako dođe do ovog trećeg svetskog rata, što ja ne želim, i ako se to zlo dogodi i ako je pravde, ja se nadam da će nakon takvog rata svi ti učesnici Haga, svi ti koji su učestvovali u ilegalnoj agresiji na Jugoslaviju, da svi ti lažni svedoci koji su svedočili protiv naših generala doći pred neki možda moskovski, pekinški ili beogradski tribunal. Ako ima pravde, ja se nadam da će doći do toga. Šešelj je bio nedovoljno vulgaran i grub. Oni zaslužuju mnogo više. To su najgori zlikovci, bez savesti i časti. Dobili su zadatak da kazne Srbe jer su se usudili da se suprostave jednoj sili, Americi. Ja mislim da zadatak naših političara je da rade u okviru mogućeg. Mislim da dobro rade. Srbija sad nije kao pre 20 godina. Tad smo bili slabi, poraženi, bez prijatelja u svetu, Rusija je bila oslabljena, Kina se još nije uzdigla, a borili smo se protiv najveće sile na svetu. Njihova propaganda je toliko jaka da je nama u glave usadilo da je Šljivančanin bio u zatvoru. Nije to zatvor, on je bio u zarobljeništvu - kaže Kapetan Dragan.

Informer

Dragoljub Tomašević

Tomašević navodi da su Srbi još uvek progonjena strana.

Agresija na našu zemlju je bila znak zapadnog sveta da uništi Srbiju. Ta agresija sada ponovo traje kroz pritisak i kroz ovo što se dešava našim patriotima koji su još u zatvoru. 1000 i nešto godina robije je izrečeno našim patriotima. Ostalima je izrečeno tri puta manje. Mi smo nastavili da budemo progonjena strana. Našim herojima nije dozvoljeno da koriste uslovni otpust. Na jednoj livadi (na Kosovu, tokom rata) je bilo 6.000 Albanaca. Došle su kamere, to je slikano, a sutradan nijedna osoba više nije bila tu. To je primer kako su zloupotrebljavali civilno stanovništvo protiv nas. Ja sam pokušao svo ovo stradanje našeg naroda stavim u okvire međunarodnog prava i njegovog kršenja. To je naš najjači argument. Ja sam u svom nekom bavljenju odbrane naše zemlje i naših ljudi, odavno govorio, a to važi za sve, Haški sud je "Prokleta avlija" savremenog doba - rekao je advokat.

Informer

Srđan Nikolić

Nikolić konstatuje da je Vojska Jugoslavije poštovala međunarodno ratno pravo u potpunosti i da nije bilo nikakvog ubijanja civila.

Smatram da su svi koji su bili u Haškom tribunalu neopravdano osuđeni. U potpunosti smo ispunjavali sve obaveze međunarodnog ratnog prava i nije bilo ubijanja civila. 1998. godine smo vodili protivterorističke operacije. Nakon napada smo opkoljavali i uništavali terorističke snage. 1999. smo se borili protiv NATO snaga, ali u potpunosti je poštovano međunarodno pravo. Nismo bili nemilosrdni, čak smo i pomagali civilima. Borili smo se samo protiv vojnika i šiptarskih terorističkih snaga. Mi nijedno selo nismo napali, a da vatra nije otvarana po vojnicima ili policiji. General Pavković je častan čovek koji je mudro donosio odluke u sekundi. Pravilne odluke - kazao je potpukovnik.

Informer

Veselin Šljivančanin

Šljivančanin zaključuje da je cilj Zapada bio da se razbije i uništi, prvo Jugoslavija, a zatim i sama Srbija.

Dobijam utisak kao da se mi ovde stalno nekome pravdamo. U Hagu treba da shvatimo sledeće: On je stvoren mimo bilo kakvih zakona. Gledali su po svaku cenu da razbiju tu Jugoslaviju, a najviše da razbiju i unište Srbiju i srpski narod. Kad su taj deo savladali i došla SR Jugoslavija, opet su se okomili na Srbiju. Mi smo u vojnim školama učili sve najbolje nauke i imali smo poseban predmet o Ženevskoj konvenciji gde smo učili o njoj. Mi nismo školovani da pravimo zločine. Nažalost, bilo je i među nama onih koji su radili nešto što ne treba. Kad je došlo vreme da konačno ne mogu da tako lako slome Srbiju, izmislili su da smo agresor. Kako mi možemo biti agresor na sopstvenoj teritoriji, na prostoru Kosova i Metohije? - govori oficir JNA.