09.09.2024.

13:08

Foto: EPA

Vesti

Raspada se ekonomija lažne države! Šiptari besni, za sve krive Aljbina Kurtija: On se ne razume u to!

- Ostaje nam nekoliko meseci pre nego što Kosovo, prvi put u svojoj istoriji, pređe trgovinski deficit od 5 milijardi evra godišnje. To je razlika između robe koju kupujemo i one koju prodajemo. 5 milijardi evra kupujemo više. nego što prodamo – za godinu dana oko 50-60 milijardi evra za narednih 10 godina sa ovim trendom.“

Abdidžiku je dodao da Priština niti proizvodi niti stvara, a prema njegovim rečima, to je rezultat ekonomije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i dodaje da "populistička vlada i Kurti" ne razumeju ekonomiju.

On je napisao da je za četiri godine trgovinski deficit povećan sa 2,8 milijardi na 5,2 milijarde evra.

- Troškovi invalidnosti. Nema investicija. Nema velikih projekata. Preduzeća su slomljena, a zavisnost od uvoza se produbljuje svakog meseca. Populistička vlada i Kurti ne razumeju ekonomiju. Toliko znaju, toliko i rade. Ove četiri godine povećale su trgovinski deficit sa 2,8 milijardi evra na punih 5,2 milijarde. Ovo udvostručenje stavlja Kosovo kao zemlju koja najviše zavisi od uvoza u Evropi. Sa takvim jazom, takvom razlikom, biće nam potrebne godine da se oporavimo.

Na kraju je rekao da će se 9. februara desiti „velika promena”, za kada su planirani izbori u lažnoj državi.