Autor: Informer.rs

10.09.2024.

11:07 >> 11:53

Foto: Tanja Andric

Vesti

BRNABIĆ U INFORMEROVOM "KOLEGIJUMU": Demokratska stranka je menjala zakon zbog Rio Tinta i unela ga u nacionalnu strategiju!

Ona je komentarisala hapšenje srpskih mladića u Kosovskoj Mitrovici.

Skandal je šta se radi. Strašno je koliko Aljbin Kurti potpuno otvoreno pokazuje čitavom svetu da on ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji i ako treba da ih istera, isteraće ih. Ako oni i dalje opstaju i ostaju, onda će fizički da ih ukloni. On je izgubio samokontrolu, ako ju je ikada i imao. Kurti je toliko priteran uza zid, da je njemu jedini izlaz da napravi oružani sukob. Što on ide dalje, to je sve očiglednije. Ostaje sve manje prostora za one koji su porodili tu lažnu državu - rekla je Brnabić.

Osvrnula se i na današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Ovi sastanci koje Vučić danas ima sa Lajčakom su izuzetno važni i verujem da će biti jako teški, posebno za Miroslava Lajčaka. Mora biti reakcije Zapada. Postoji jedan trenutak u kom to ćutanje mora da se prekine i ja verujem da mu se bližimo, ali je to jako teško za naš narod na Kosovu i Metohiji. S druge strane, mislim da naši građani ne mogu ni da zamisle koliko je u pozadini diplomatskih aktivnosti koje sprovode Vučić i Vučević - navela je.

Istakla je da opozicija u Srbiji uopšte ne reaguje na ovakve poteze Aljbina Kurtija.

Oni svaki put idu na ruku Kurtiju. I ovi tekstovi na Šolakovim medijima su kao da ih je Aljbin Kurti posao. Sve isto praktično, a u stvari naša diplomatija radi u pozadini. Ja verujem da ćemo opet od predsednika dobiti važne informacije, a da li moraju u jednom trenutku da se pokrenu - da, moraju. Ostale su samo škole i bolnice, ali mislim da je Kurti pokazao sve što je imao. Verujem da će Vučić imati jasnu poruku za naš narod nakon sastanka sa Lajčakom, tako da ćemo videti. S druge strane, kako drugačije da pokažete celom svetu šta je to što želi Aljbin Kurti. Govorimo o tome svih ovih godina, ali uvek je bilo onako "pa nije to baš tako"... Sada je to sasvim očigledno - kaže Brnabić.

Informer

Ana Brnabić

Predsednica Skupštine je analizirala i opozicione medije u Srbiji.

Kao i sa litijumom, kao i sa nasiljem, to je uvek borba protiv Vučića. Vi imate neki medij koji ima određen odnos prema stvarima. Oni nemaju. Njima je jedini stav da budu protiv Vučića. Danas su rusofili, a sutra su za NATO alijansu. Dragan Đilas je drugi do glavnog, a glavni je Dragan Šolak. Uređivačka politika je protiv Aleksandra Vučića. Ne prozapadna, proevropska ili proruska. Njima je Evropska unija bila dovoljno dobra da su je pozvali da dođe ovde i sama vrši istražne radnje u Srbiji. Za to im je okej Evropska unija, ali kad ona kaže "pa dobro, ovaj projekat je važan i za nas i vodićemo računa, jer ako vi budete imali sumporne kiše, imaćemo i mi" više im nije dobra, sad im je fuj. Oni su se uplašili da više nikad neće srušiti Aleksandar Vučića, pa im je ona sad najveći neprijatelj. Oni toliko suštinski nemaju šta protiv njega, da mu sad zameraju što pravi palačinke. Ranije je bio parizer. On čovek živi za ovu zemlju. Ne zanima ga novac. Pošto ništa ne mogu da mu nađu - "palačinka rijaliti", "parizer rijaliti"... - poručila je Brnabić.

Govorila je i o nedavnom razgovoru Vučića, predstavnika Rio Tinta i građana u Ljuboviji.

Vučić se u Ljuboviji potrudio i da dođe generalni direktor Rio Tinta, kompanije koja je stara 151 godinu i koja zapošljava preko 57.000 ljudi, da odgovara ljudima na pitanja. Ono što opoziciji užasno smeta i što ih je bolelo kad su gledali taj razgovor je nekoliko stvari. Prvo, svi u Srbiji su mogli da vide da Vučić postavlja najteža pitanja Rio Tintu. Mnogo teža od onih koja postavljaju oni koji tamo žive i koji se bore. Videlo se da građani njemu veruju i da je s jedne strane Rio Tinto, a s druge predsednik i narod. Drugo, smetalo im je što se tada ponovo moglo čuti i od Rio Tinta i od lokalaca ko je doveo tu kompaniju u Srbiju. Direktor je rekao da su došli kad su ih pozvali 2001. godine. Tad je na vlasti bila Demokratska stranka, bivši DOS. Svi oni koji su danas u opoziciji su tad pozvali Rio tintu poziv da dođu u Srbiju. Lokalci su rekli da taj projekat traje više od 20 godina - navodi Brnabić.

Informer

Ana Brnabić

Pričala je i o izmeni zakona o rudarstvu 2006. godine.

Ja njima zameram što su 2006. godine promenili zakon o rudarstvu. Mi smo do tad imali mogućnost da zadržimo eksploataciona prava za sebe. Nakon 2006. godine, ne. Da ste i nakon toga promenili zakon, on ne bi mogao retroaktivno da se primenjuje. Više nema odluke države da li da se to radi. Ja sad, ono što je meni zanimljivo, taj zakon je prošao 12. aprila 2006. godine. Ja sam tražila stenogram sa te sednice, da pokažem da se SRS, čiji je član bio Vučić, borila protiv tog zakona jer se njime slabila država. Nije se ovo slučajno desilo 2006. godine. Oni su te godine otkrili jadarit. Nisu oni kopali zbog njega, oni su tražili bor, ali su našli jadarit. Onda, 2011. godine, tad je vlada Mirka Cvetkovića to dodatno učvrstila i uvela je u taj zakon član 52. Onda 2012. ista ta vlada Rio Tinto unosi u nacionalnu strategiju o korišćenju resursa države Srbije. Nosilac eksploatacije može biti privredno društvo koje je nosilac istraživanja. To kaže taj famozni član 52. To je uradila Demokratska stranka. Sve i da smo promenili zakon, mi nismo mogli retroaktivno da ga primenimo. Sve su nam oni ostavili u amanet. Ko u nacionalnu strategiju o bilo čemu unosi privatnu kompaniju? Da li bi moglo tako u Velikoj Britaniji? Demokratska stranka tada kaže da će do 2020. učešće proizvodnje litijuma iz Srbije činiti preko 10% svetske i preko 90% evropske, a u ovaj proces, od istraživanja pa nadalje, ušla je jedna od svetskih vodećih rudarskih kompanija Rio Tinto. Oni se ljudi bore protiv samih sebe. Morali su da ostave državi opciju da ostave državi da to radi sama. Što se vi sada perete od jedne stvari koju ste uradili? Vi ste ih pozvali, oni su došli. Pogledajte šta danas pričaju Đilas i Tadić. Đilas kaže da je prvi zakon koji bi usvojili kad dođu na vlast je zabrana izvoza sirovina. Pa što to niste uradili dok ste bili na vlasti? Oni tada nisu doneli zakon koji kaže da se zabranjuje izvoz. Kada vidite ko je u stvari koliko odgovoran... Oni su 2001. doveli Rio Tinto u Srbiju, 2006. promenili zakon da država zadrži eksploataciona prava za sebe, 2011. to učvrstili, 2012. doneli nacionalnu strategiju u koju su ubacili Rio Tinto. To su oni uradili. Vučić je rekao da će projekat biti moguć samo uz najviše standarde zaštitne životne sredine. Kada su oni izašli sa tim tehnološkim rešenjem da će jalovište biti pored Jadra, on je rekao - ne može. Generalni direktor je u Ljuboviji rekao da su na osnovu toga uložili još 100 miliona evra. Eto šta su uradili oni, a šta Vučić - kaže Brnabić.

Informer

Ana Brnabić

Predsednica Skupštine komentarisala je i činjenicu da opozicija ne ide među narod po Srbiji.

Neće oni da dođu i pričaju s tim ljudima. Oni dele Srbiju na tu elitu i na ovaj drugi, običan narod, koji, da se oni pitaju, ne bi ni imali pravo glasa. Oni su baš kulturni, a zatvorili sve institucije kulture. Mi 2012. nismo imali kompjutere u školama. Deset godina su uvodili polemiku da li da uvodimo programiranje u školama, a onda su prelomili da ne treba. Narodni muzej su zatvorili 2003. godine, a onda i Muzej savremene umetnosti - rekla je Brnabić.