10.09.2024.

13:49

Foto: Informer

Vesti

Selaković se sastao potpredsednikom Vlade Crne Gore Budimirom Aleksićem

U sadržajnom i konstruktivnom razgovoru Selaković i Aleksić su naglasili otvorenost za jačanje veza u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i verskih zajednica, imajući u vidu kulturlošku i duhovnu povezanost, kao i tradicionalno bliske veze dve zemlje. Ministar Selaković je istakao da mu je čast i zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin potpredsedniku Vlade Crne Gore u njegovoj prvoj službenoj poseti jednoj zemlji od stupanja na dužnost i založio se za dinamičniji razvoj saradnje između Srbije i Crne Gore na kulturnom i duhovnim polju. Na sastanku je dogovorena intenzivnija saradnja i održavanje zajedničkih manifestacija u narednom periodu, a ministar Selaković je uputio poziv potredsedniku Vlade Crne Gore za učešće u konkretnim događajima u oblasti kulture kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Ministar Selaković je ukazao da je jezik osnova svake kulture, te naglasio da "Vukov prelepi srpski jezik jeste ono što spaja i Srbiju i Crnu Goru i ono čime se naš srpski narod svakako ponosi".

Potpredsednik Vlade Crne Gore Budimir Aleksić je takođe istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je njegova prva međudržavna zvanična poseta upravo Republici Srbiji i zahvalio je svom domaćinu, ministru kulture, na lepom prijemu i otvorenom i sadržajnom razgovoru o mogućnostima saradnje između dve zemalje u oblasti nauke, umetnosti, kulture i obrazovanja. Aleksić je ukazao da dve zemlje pripadaju istoj kulturološkoj tradiciji koju je vekovima oblikovala hrišćanska pravoslavna vera, kao i da se celokupna kultura i stvaralaštvo, kroz vekove odvija na jedinstvenom srpskom jeziku. Imajući to u vidu, Aleksić je istakao značaj dogovora o modalitetima saradnje u narednom periodu, te naglasio da će on kao potpredsednik Vlade, kao i Vlada u celini, raditi na tome da odnosi između dve zemlje u narednom periodu budu vraćeni u normalne i prirodne tokove.

Ministar Selaković je napomenuo da je Ministarstvo kulture otvoreno za saradnju na institucionalnom nivou uz pokretanje novih inicijativa kako na polju pozorišne umetnosti, tako i u segmentu međumuzejske saradnje, izdvačke delatnosti i zaštite kulturnog nasleđa, te upoznao sagovornika sa velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija planira u oblasti kulture u okviru održavanja Specijalizovane međunarodne izložbe Ekspo 2027. godine u Beogradu. Na sastanku je bilo reči i o saradnji na multilateralnom planu u okviru različitih organizacija, među kojima je i Forum slovenskih kultura, koji radi na promociji kulture slovenskih zemalja.