10.09.2024.

15:21

Foto: Ata images

Vesti

Struka odgovorila opoziciji: Pozivom na obustavu istraživanja, izgubićemo i ono malo mladih kadrova koje puškama jurite po njivama i šumama!

- Pozivamo Narodnu skupštinu da ignoriše zahteve koji su političke prirode a podvedeni pod struku i tobožnju brigu za svoj narod - navodi se u saopštenju Društva koje je potpisao njen predsednik, inženjer geologije, dr Dejan Barjaktarović.

U saopštenju se navodi da su danas političari i narodni tribuni pokazali svoje pravo lice.

- Danas su silni zatražili da država donese zakon o zabrani primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Danas su državu Srbiju vratili u srednji vek, u vreme vračara i gatara. Oni koji se zalažu za struku i nauku, deklarativno, pogazili su je. Pored toga direktno su udarili na naše porodice, ali i na Ustavom zagarantovano pravo na rad. Žele da linčuju naše porodice i otvoreno pozivaju i na lov geologa - ističe se u saopštenju.

Lažnom brigom za prirodna staništa, rodnu grudu, pradedovska ognjišta, zelenu travu i čistu vodu, lažima, neznanjem i podmetačinama, kako je navedneo, sebi daju na značaju i promovišu svoje stavove. 

- Pozivi upravo dolaze od onih koji su zagadili prostor naše države. Na žalost to nije lov, to je hajka, koju su pokrenuli visokoobrazovani kadrovi Beogradskog Univerziteta i akademske zajednice. Da li ste ih barem jednom, iz moralnih razloga, opomenuli da idu svoji na svoje - poručuju iz Društva.

Podseća se da smo nekad smo bili lideri u ovoj oblasti, dok smo danas  predmet poruge i ironije onih koji su nam se divili i učili od nas.

Kako je navedeno, građani Srbije treba da znaju da je naša struka i škola jedna od najprepoznatljivijih u svetu.

- Pozivom na obustavu istraživanja izgubićemo i ono malo mladih kadrova koje sekirama i puškama jurite po njivama i šumama. Nekad davno se našao neko 'pametan' da zaustavi istraživanja urana. A bili smo jedna od vodećih sila u svetu. Danas moramo da angažujemo penzionere da nas obučavaju za taj posao. Nismo sigurni da li ćemo za kratko vreme nadoknaditi propušteno. Zar treba i tu da angažujemo strance da nas oni uče poslu i da vršljaju državom - pitaju iz Društva.

Oni kažu da je njihova obaveza prema narodu i pokoljenjima da im ostave osnovu na kojoj će graditi budućnost. 

- Naša obaveza i prema ostalom delu čovečanstva je da redovno istražujemo svoju teritoriju. Možemo samo da se nadamo da će buduće generacije u svakom pogledu biti pametnije od nas. Pozivamo sve kolege, celu zajednicu i sve dobronamerne iz struke i drugih bliskih disciplina, da izađemo sa zajedničkim stavom i zaštitimo naše kolege - navedeno je u saopštenju.

Takođe, pozivaju i resorno ministarstvo i ministarku Dubravku Đedović Handanović da posluša struku.

"Pozivamo javnost u Srbiji da sluša struku. Spremni smo preko udruženja da organizujemo tribine i okrugle stolove zarad edukacije. Ne moramo da sa složimo, ali možemo i moramo da razgovaramo. Tu smo da razmenjujemo mišljenja. Da se dogovorimo, kakav god dogovor bio, ali treba da bude ili dogovor ili kompromis na zadovoljstvo svih", naglasili su iz Društva.

Pozivaju i institucije koje ima država na raspolaganju da uzmu učeše u tome. 

- Poštovani građani, učinimo napor da smirimo situaciju. Čuvajmo se od  svih zlonamernih i pomozimo našim kolegama. Ne pozivajte na nasilje protiv svojih ljudi i ne sprečavajte im Ustavom zagarantovana prava na rad i na egzistenciju njihovih porodica - poručili su iz Društva.