11.09.2024.

10:33

Foto: printscreen

Vesti

Obraćanje predsednika Vučića: Srbija ima dobar privredni rast, bićemo u prve tri zemlje! (VIDEO)

Prisutnima se obratio Siniša Mali.

12:45 - Obraćanje predsednika Vučića na Okruglom stolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Šimona Pereza, bivšeg premijera Izraela.

- Pronađi cilj koji je veći od tebe samog i posveti mu svoj život. To je rekao naš prijatelj, Šimon Perez, i mislim da od razvoja jedne zemlje ne postoji ništa važnije. Kada tome posvetite svoje vreme tome, onda ovakav forum mora naći svoje mesto među prioritetima - rekao je predsednik Vučić.

Informer

 

- Od izuzetnog značaja za Srbiju je da uči od Izraela - istakao je Vučić. 

- Da naučimo kako su Izraelci postali centar sveta što se tiče startap kompanija, kako su razvili nauku do takvih neslućenih visina da su danas jedna od zemalja sa najrazvijenijim IKT sistemima u svetu - dodao je Vučić.

Informer

 

Kroz smeh kaže da mu je napisan govor od 22 strane, ali da neće čitati sve, što je i Isak Hercog propratio smehom.

- Očekujemo porast broja izraelskih turista, i Er Srbija mora pojačati svoje prisustvo na aerodromu Ben Gurion. Takođe, moramo privlačiti izraelske prijatelje i dobrim sadržajem. Ne samo kulturom, sportom, zabavom, već i poslom. Drago mi je što izraelske kompanije koje posluju ovde žele da nastave svoj rad - rekao je Vučić. 

Informer

 

Predsednik Vučić poručio je ministrima da se sve pripremne radnje za sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom moraju ubrzati.

- To bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka - istakao je Vučić. 

12:15 - Obraćanje izraelskog predsednika Isaka Hercoga

Predsednik Izraela Isak Hercog se zahvalio od sveg srca Vučiću na, kako je rekao, veoma emotivnom govoru.

- Posebno zato što ste pomenuli taoce koje drži Hamas, među njima i mladi Alon Ohel. I njegova majka Idit je tu, pozivam je da se slika sa nama i fotografijom svog sina - rekao je on.

- Mi se osećamo u Srbiji kao u svojoj zemlji. Ja vam se zahvaljujem na toploj dobrodošlici. Vi ste predsedniče lično tražili da se puste na stotine talaca koji su bili zarobljeni. Vi ste bili domaćini i izraelskim sportistima u teškim trenucima - istakao je predsednik Hercog. 

Informer

 

Hercog je kazao da osuđuje terorističke napade koji su izvedeni jutros, i dodaje da je njegovo srce uz borce koji su sinoć poginuli u padu helikoptera u Gazi.

- Mi se borimo, i mi, međunarodna zajednica i slobodni svet žustro se moramo suprotstaviti teroru - rekao je izraelski predsednik, a zatim jedan deo svog obraćanja govorio na hebrejskom.

Osećamo se kao kod kuće u vašoj zemlji, rekao je Hercog, i istakao da jevrejski narod proživljava teške trenutke.

- Možemo se podsetiti na brojne trenutke kada smo pružali podršku jedni drugima. Prilikom napada 7, oktobra vi ste lično pozvali na oslobađanje talaca. Bili ste i domaćin izraelskim sportistima. Topli odnosi naših država nisu novi, praćeni su zajedničkom istorijom srpskog i jevrejskog naroda - rekao je Hercog.

12:07 - Obraćanje prredsednika Vučića

- Poštovani gospodine predsedniče, uvaženi prijatelju gospodine Hercog. Posebna mi je čast što danas mogu da vas ugostim u Beogradu i nadam se da ćete se danas osećati kao kod svoje kuće. Srbija i Izrael imaju dobre odnose i trudimo se da te odnose unapređujemo. Kakvve odnose imamo uvek se vidi u teškim, a ne lakim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, kako u godinama tokom Drugog svetskog rata, tako i pre, ali rekao bih i danas kada, čini mi se, to nije ni malo jednostavno - rekao je Vučić.

Informer

 

Vučić ističe da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakvi izlivi antisemitizma.

- Mi smo ponosni na činjenicu da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakve izlivi antisemitizma i što ne samo naša jevrejska zajednica se oseća dobro i sigurno nego i što naši gosti, sportisti i kulturni radnici, koji čak i neki od njih svoje utakmice igraju na domaćem terenu i osećaju se kao kod svoje kuće. Ponosan sam na to što smo mogli da im budemo druga kuća u trenucima koji nisu laki za vašu zemlju - istakao je predsednik Srbije.

Informer

 

- Sajber bezbenost, o čemu svo mnogo puta razgovarali sa zvaničnicima Izraela. Danas sam tu temu spomenuo u razgovoru sa predsednikom Hercogom. Ono što je za nas važno jeste turizam. Samo u prvih sedam meseci imamo skok broja uprkos ne lakoj siutaciji u Izraelu, imamo skok broja izraelskih turista više od 20 posto u odnosu na prvih sedam meseci prošle godine. Imamo i skok broja noćenja. Nadamo se da upravo ovakav odnos Srbiji prema Izraelu doprineće i daljem skoka broja turista u našoj zemlji - rekao je Vučić i dodao:

Informer

 

Vučić je rekao da imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji.

- Zahvalio sam danas predsedniku Izraela na podršci za Ekspo i verujem da ćemo tu moći kroz ključne tačke i inovacione saradnje da napravimo zajendički veoma uspešne prezentacije i dobar posao do 2027. godine. Istovremeno obavestio sam predsednika Hercoga o onome što se zbiva na KiM i govorio o potrebi poštovanja međunarodnog javnog prava i povelji UN i ne bih dalje da druge ljude uvlačim u ono što je naš odnos prema situaciji u našoj zemlji i regionu. Govorili smo o tome kao što je i predsednik Hercog upoznao i mene sa situacijom u Izraelu i Bliskom istoku i ja sam ga veoma pomno slušao - rekao je Vučić.

- I vaši sportisti ovde igraju na domaćem terenu, osećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a videćete posle i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom - rekao je predsednik Vučić. 

Informer

 

- Ponosan sam na to što smo mogli da im budemo druga kuća. Mi smo razgovarali o svim važnim pitanjima - rekao je Vučić i istakao:

Informer

 

- Imamo i jednu važnu zajedničku temu, a to je ništa važnije od toga da spasimo jednog dečaka, jednog mladog čoveka, Alona Ohela, on je i državljanin Srbije. Ja sam sa više ljudi, mojih prijatelja,  iz arapskog sveta razgovarao i molio da razgovaraju sa onima koji ga drže kao taoca i da zamole, i da ti ljudi znaju da je to molba i Republike Srbije, molba svih nas, da Alon Ohel bude pušten kući. Ja sam primio njegove roditelje, njegovu deku i baku, i to je mnogo teško, mnogo emocija to zahteva. Tu je i njegova majka sa nama. Danas i ja molim svakoga ko može da pomogne da jedan i tako vredan život pokušamo da spasemo - apelovao je Vučić.

Informer

 

- Još jednom da se vama zahvalim na ovoj poseti. Gospodine Hercog, mi ćemo imati ovaj veliki forum oko inovacionih tehnologija, imaćemo i svečanu večeru u predsedništvu i imaćemo priliku da o svim drugim temam da razgovaramo. Još jedanput vas molim da se osećate kao kod svoje kuće. Mi smo razgovarali i o svim drugim temama: o sukobima i ratovima u Evropi, Ukrajini, Rusiji, i svemu onome što nas očekuje i u raspravama u Generalnoj skupštini UN i svim važnim temama. Ja sam izrazio zahvalnost zbog činjenice da Izrael nije podržao Rezoluciju protiv Srbije nedavno u GO UN, što je za nas bilo od izuzetnog značaja. Hvala još jednom na poseti, želim sve najbolje vama lično, poštovani gospodine predsedniče, državi Izrael i razume se na nama prijateljskom jevrejskom narodu - istakao je Vučić.

Informer

RTS/printscrenn

 

11:35 - Počeo Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: Razgovori Srbije i Izraela"

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, počeo je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Na okruglom stolu, u Palati Srbija, će se kasnije obratiti i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Hercog.

Informer

 

10:40 - U toku je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika

Nakon svečanog dočeka izraelskog predsednika u toku je sastanak u četiri oka dva lidera.

Informer

 

10:32 - Predsednik Izraela stigao ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsdnika Izraela Isaka Hercoga ispred zgrade Palate Srbija

Informer

 

Nakon svečane ceremonije svečanog dočeka ispred Palate Srbija sledi sastanak dvojice predsednika.

Informer

Informer

U okviru posete biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela". 

Za 13 časova zakazan je sastanak predsednika Izraela Isaka Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.