11.09.2024.

12:26

Foto: Printscreen You Tube

Vesti

'Srbima kidali udove, mučili strujom, odsecali glave...' - Godišnjica stradanja Srba u Vozući

"Srbi su masovno i planski stradali od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada je spaljeno 30 srpskih sela, proterano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova i ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila iz Vozuće, doline reke Krivaje i južnog dela Ozrena", poručio je Linta u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Podseća da su na tom području pripadnici odreda "El mudžahedin" koji je Alija Izetbegović doveo iz inostranstva počinili monstruozne zločine nad srpskim stanovništvom.

"Mudžahedini su zarobljenicima odsecali glave koje su drugi morali celivati, zatim su im kidali udove, mučeni su strujom i na razne druge monstruozne načine", naveo je Linta. 

On je naglasio da Srbija treba da vodi aktivnu borbu za istinu o stradanju srpskog naroda i protiv lažnog narativa o Srbima kao "agresorima, zločincima i genocidašima".

"Srpski narod je u svojoj istoriji vodio isključivo odbrambene i oslobodilačke ratove i nad kojim je počinjen genocid u Prvom i Drugom svetskom ratu i masovni zločini i brutalno i surovo etničko čišćenje devedesetih godina prošlog veka na području bivše Jugoslavije", zaključio je Linta.