11.09.2024.

17:12

Foto: informer.rs

Vesti

Srbija ima pravo da brani svoj narod na Kosovu! Vulin sa kineskim šefom diplomatije: Peking će uvek podržati Srbe!

Ministar Vang Ji je rekao da zna da je potpredsednik Vulin veliki prijatelj Kine i da je dao veliki doprinos u jačanju prijateljstva i unapređenju saradnje dve zemlje. Vang Ji je potpredsedniku srpske Vlade preneo srdačne pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, naglasivši da Kina ceni njegovo prijateljstvo i da je postao snažan i mudar lider koji izvanredno vodi Srbiju uprkos velikim izazovima u svetu.

Kineski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kina pruža punu podršku Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta u skladu sa principima poštovanja međunarodnog prava i normi.

Informer

 

Sagovornici su se saglasili da Srbiju i Kinu vezuju uzajamno poverenje i podrška i da je prijateljstvo predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga dodatno učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje kao i da to obavezuje vlade Srbije i Kine da ulažu veće napore za sprovođenje strateških odluka dvojice lidera. Zaključili su da je prijateljstvo Srbije i Kine na istorijskom nivou i da čelični prijatelji dele zajedničku budućnost.

Potpredsednik Vulin naglasio je da Srbija izuzetno ceni podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje i principijelan stav da ne prizna lažnu državu Kosovo. Ministru spoljnih poslova Kine preneo je prijateljske pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom predsedniku Si Đinpingu i istakao da Srbija podržava celovitost Kine i politiku "Jedne Kine".

Informer

 

Kineskog ministra je upoznao sa trenutnom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini koja je, zbog jednostranih i samovoljnih poteza tzv. prištinskih vlasti koje žele da etnički očiste Kosovo i Metohiju od Srba, kao i nereagovanja međunarodne zajednice, rezultirala potpunom obespravljenošću srpskog naroda na KiM i preti da dovede do sukoba.

Ministar Vang Ji je istakao da Kina deli zabrinutost Srbije zbog protivpravnih akcija Prištine protiv Srba na KiM i ponovio da Kina smatra da Srbija ima pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet za šta će uvek imati podršku Kine. Kineski ministar spoljnih poslova je naglasio da Kina prepoznaje pokušaje stranih sila, koje nisu prijateljske prema Srbiji, da se mešaju u unutrašnja pitanja Srbije u želji da sruše legitimno izabranu vlast. 

Informer

 

Potpredsednik Vulin je istakao da je Srbija zahvalna lideru Si Đinpingu i Kini koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv rezolucije o Srebrenici.