12.09.2024.

09:47

Foto: informer.rs

Vesti

Vulin jasan: U svetsku poltiku je potreban povratak straha ili razuma

Zahvalivši se na retkoj prilici da Srbija govori na tako uvaženom i velikom skupu, potpredsednik Vulin je rekao da je u svetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i zamolio da se svetu vrate strah od uništenja, stid zbog zločina prošlosti i uspostavi sistem kolektivne bezbednosti u kome će se znati pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promenu izborne volje građana.

- Ako zemlje BRIKS-a uspeju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbednosti koji će vratiti ravnotežu i strah. Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vredna življenja - istakao je potpredsednik srpske vlade.

Naglasio je da i Srbi i Rusi veruju da je istina sama po sebi dovoljna i da je zato nismo ni mnogo branili niti ozbiljno shvatili pokušaje revizije istine o Drugom svetskom ratu i rezultate te revizije.

- Kada se poražena Nemačka ujedinila nismo odmah shvatili da je počeo svetski sukob. A prve žrtve tog sukoba bili su SSSR i Jugoslavija. Počela je osveta za poraz u Drugom svetskom ratu. Naivno smo verovali da se mir u Evropi i svetu čuva tako što se potomci Nemaca stide zločina svojih dedova. Potomci zločinaca iz Drugog svetskog rata se ne stide zločina svojih očeva već se stide poraza svojih očeva i sanjaju revanš. Nestanak stida je pokazao da samo strah čuva mir, a zaboravom na strahote svetskog sukoba uveli su nas u realnost mogućeg novog svetskog sukoba. Sukob je počeo na nivou vrednosti koje treba da odrede budućnost civilizacije. Izrazi "globalni zapad" i "globalni jug" zapravo su izrazi koji govore o dva shvatanja sveta. Svet se deli na one čije su vrhovne vrednosti Bog, nacija i prirodna porodica i one u čijem svetu žive samo potrošači u kome nema Boga, nema nacije i nema prirodne porodice - rekao je potpredsednik Vulin.

- Svet se vodi na lažima. Tako su Ruse slagali da se NATO neće širiti na istok kao što su ih slagali da je Minski sporazum sporazum za mir a ne kupovina vremena za pripremu rata sa Rusijom. Tako su nas Srbe slagali da će problem Kosova i Metohije biti rešavan u okviru Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, da će se sprovesti Briselski sporazum potpisan sa Evropskom unijom, a sve vas dragi prijatelji su slagali da su 1999. ubijali Srbiju zato što je činila zločine. I da to više nikada neće ponoviti. Kao što su vas sve zajedno slagali da je u Srebrenici počinjen genocid, da su Srbi genocidan narod - rekao je u svom obraćanju potpredsednik Vulin i upitao "zar Nemci nisu genocidan narod a Srbi jesu?".

Potpredsednik srpske vlade je zaključio da je zato u svetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i da Srbija očekuje od velikih sila da preuzmu odgovornost za sudbinu planete i uspostave nove sisteme bezbednosti. 

- Vratite svetu strah od uništenja, vratite stid zbog zločina prošlosti, uspostavite sistem kolektivne bezbednosti u kome će se znati  pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promenu izborne volje građana. Ako zemlje BRIKS-a uspeju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbednosti koji će vratiti ravnotežu i strah. Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vredna življenja - poručio je potpredsednik Vlade RS Aleksandar Vulin u obraćanju na sastanku visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu.