Autor: Informer.rs

12.09.2024.

13:25

Foto: Tanjug

Vesti

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti sprečavanja korupcije

Cilj Sporazuma je podizanje svesti učenika u osnovnim i srednjim školama i njihovo osnaživanje u prepoznavanju i suzbijanju korupcije. Saradnja potpisnika Sporazuma ogledaće se u preuzimanju određenih obaveza iz okvira nadležnosti svakog od ovih državnih organa.

Analiziraće se postojeće stanje u oblasti poznavanja materije u vezi sa sprečavanjem korupcije na osnovu čega će biti organizovani zajednički istraživački projekti u oblasti sprečavanja i borbe protiv korupcije.

Informer

Agencija se obavezala da, pored ostalog, pripremi spisak sa predlogom tema sa detaljnim predmetom obrade, koje se odnose na oblast sprečavanja korupcije i obavesti Ministarstvo o materijalima koje predavači mogu koristiti, uputi na relevantne zakonske propise, strateška dokumenta i druge izvore koji uređuju ovu oblast.

Ministarstvo prosvete će obavestiti sve osnovne i srednje škole na teritoriji Republike Srbije o započetim aktivnostima, koje će se kontinuirano sprovoditi narednih školskih godina, u skladu sa zakonom kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja.

ZUOV se obavezao da u godišnjem planu rada formira kontinuirane programske aktivnosti, kojim će precizirati način uvođenja tema iz oblasti sprečavanja korupcije u nastavu, a ZVKOV će u godišnjem planu rada predvidi analizu postojećeg stanja u oblasti poznavanja materije u vezi sa sprečavanjem korupcije.