12.09.2024.

13:37

Foto: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ/

Vesti

Vučević otvorio EV days na Novosadskom sajmu: Treba da damo odgovor sebi kako Srbija treba da se razvija dalje, čuvajući zdravlje građana, planine, ravnice, vode!

Ova manifestacija okuplja vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, delova i softvera za električna vozila, kao i inovatore u oblasti punjenja i infrastrukture za električna i hibridna vozila. 

Međutim, istakao je premijer, ova manifestacija ima širi karakter.

- Ovo je i prilika da se razgovara o svim pitanjima i ideja je zaživela. Pričamo o električnim vozilima, hibridnim motorima, pričamo o tome kako da imamo dovoljno struje u Srbiji u narednom periodu, kako da štitimo zdravlje građana i životnu sredinu, a da se istovremeno ekonomski razvijamo. Ono o čemu je predsednik Republike pričao pre neki dan, a mislim da nije dovoljno medijski ispraćeno, suštinski je najvažnije. On je izvršio kratku opservaciju četiri i ulazak u petu industrijsku revoluciju i naše istorijske okolnosti koje su nas pratile od toga da je Srbija pod tadašnjom Otomanskom okupacijom, promašila ili preskočila prvu industrijsku revoluciju, nešto kasnije ušla u drugu i treću. U četvrtu smo nešto brže ušli na polju informacionih komunikacija, naučno-tehnološkog parka i veštačke inteligencije. Nije više pitanje četvrte industrijske revolucije, nego pete. Naša država ne sme da dozvoli sebi da promašimo tu raskrsnicu da ponovo izgubimo godine, decenije, a ponekad i vekove, sa pogrešnim odlukama - rekao je Vučević.

Informer

 

On je naveo da je pre svega, pitanje energetske održivosti i energetske samostalnosti. 

- Treba da damo odgovor sebi kako Srbija treba da se razvija dalje, čuvajući zdravlje građana, planine, ravnice, vode. Ovo su najvažniji uslovi. A treći je ekonomski razvoj države. Kao što vidite svi očekuju rast plata, rast penzija, više kilometara auto-puteva, da kupujemo vozila na električni pogon, a sve vreme moramo da vodimo računa o zdravlju građana i zaštiti životne sredine i njenom unapređenju. Tako politički i zreo narod mora da razmišlja. Ovo nije pitanje samo promocija usluge, već i traganje za odgovorima. Sutra ovde imaju interesantan panel, pitanje rudarstva i zaštite životne sredine, pitanje minerala i ruda. Jako je dobro što su učesnici koji imaju različite stavove po tom pitanju prihvatili da razgovaraju. To nam treba. Nemojte da budemo naivni kao država i narod i promašimo neke šanse. Svet se ubrzano razvija, a veštačka inteligencija ne sme da bude protivnik čoveku i da ga zameni. Ona mora da bude alat čoveku da živi bolje. U centru života mora da bude čovek. To je suština. Dobro je što smo se kao društvo otvorili i da se o ovome priča glasnije i jasnije. Ništa se neće raditi preko noći. Govorim o suštinskim odlukama za našu državu.

U izlagačkom delu ove godine je više od 40 modela vozila različitih proizvođača. 

Posetioci će moći da vide i premijerno neke modele električnih i hibridnih vozila. 

Osim toga u testing zoni, koja je ove godine proširena, biće i prilika i mogućnosti da se proba više od desetak modela električnih vozila i to različitih klasa i kategorija. 

Ono što je takođe interesantno za ovu oblast su punjači i tehnologija punjenja tako da će posetioci i to oni koji se prijave sa željom da testiraju vozilo imati priliku da ih probaju.

Pored izlagačkog dela u pripremi biće organizovane panel diskusije i takmičenje studenata, rečeno je na otvaranju sajma električnih vozila.