12.09.2024.

14:12

Foto: Informer

Vesti

Srpska lista: EU da zauzme jasan stav u osudi ponašanja režima u Prištini!

Delegacija Srpske liste, predvođena predsednikom Zlatanom Elekom na sastanju sa Oravom u Severnoj Mitrovici, saopštila je da srpski narod svakoga dana trpi represiju privremenog prištinskog režima Aljbina Kurtija čiji je, kako je navedeno, očigledan cilj progon srpskog naroda sa ovih prostora.

Naglašeno je da se institucionalno nasilje primenjuje i protiv srpske omladine, a da su montirani politički postupci protiv viđenih Srba postali alat za maltretiranje i pritisak na čitavo srpsko društvo, navodi se u saopštenju Srpske liste na Fejsbuku.

Predstavnici Srpske liste na sastanku su zahtevali veće angažovanje međunarodne zajednice, deeskalaciju situacije na severu KiM i konkretne akcije Evropske unije kojima bi se zaštitio srpski narod.

"Ključ za probleme Srba leži u poštovanju prava našeg naroda, ali i potpisanih sporazuma čiji je garant upravo Evropska unija. Formiranje Zajednice srpskih opština kasni više od 11 godina, i to je uzrok mnogih problema sa kojima se danas suočavamo na Kosovu i Metohije", te zahtevamo da Evropska unija zauzme jasan stav u osudi ponašanja režima u Prištini", navodi se u saopštenju Srpske liste.