12.09.2024.

17:01

Foto: Tanjug

Vesti

Ovim predlogom zakona su sami sebi napravili spomenik! Brnabić: Opozicija jeste uspela da ovaj put prevaziđe sebe!

- Moram (makar) još jednom da se oglasim povodom podnetog mi Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Opozicije jeste (skidam kapu) uspela da ovaj put prevaziđe sebe! 

Elem, nakon detaljnog iščitavanja, samo da obavestim javnost da su, dodatno, pored one laži o 250 stepeni C sumporne kiseline, u "razloge za donošenje zakona" uspeli da ubace, između ostalog: 

- Da Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Austrija imaju više litijuma, ali "oni ne žele da kopaju svoje lepe zemlje". Prisetimo se da je kancelar Šolc u kampanji obišao budući rudnik litijuma i rekao da je to projekat od najvećeg prioriteta; da je Vlada Francuske njihov projekat rudnika litijuma zvanično proglasila projektom od nacionalnog značaja; a i da nam je ambasador UK u Srbiji i pričao i pisao o projektu u njegovoj zemlji. Izgleda da je naša opozicija to prespavala i tako se ova rečenica našla u oficijelnom predlogu zakona upućenom, bez srama, Narodnoj skupštini Republike Srbije.

- Da je Srbija u velikoj opasnosti ne zbog jednog, već zbog deset (10) rudnika litijuma, a koji se potencijalno prostiru od Loznice, Valjeva, preko Čačka i Jagodine, do Vranja. Stvarno vas nije sramota?!?

- Da iz "Podrinjskog antikorupcijskog tima upozoravaju da je prema trenutno razvijenim tehnologijama potrebno oko 500.000 litara vode za ekstrakciju jedne tone litijuma". Nisam znala da je Podrinjski antikorupcijski tim stručan i za ovako kompleksne tehnološke procese.... A šta kažu za patuljastu planetu ružičaste boje koja je otkrivena kao najudaljeniji objekat u našem solarnom sistemu?? 100% su stručni i za to.

- Da "ekonomisti tvrde da je od projekta Jadar naša država dobijati rudnu rentu od 3%".... Ni iznos rudne rente nisu mogli da pogode u predlogu zakona!!!! Nije 3%, već 5% stručnjaci!

I tako dalje, i tako dalje.... Da ne pričam da im je OK (za sada) da se istražuje i rudari i olovo i cink, i ugalj, i nafta, i uljni škriljci (!!), ali ne može bor i litijum. Ljubim te u životnu sredinu!

Spomenik su sebi napravili ovim predlogom zakona! Teško će ih neko nekad nadmašiti. - napisala je Brnabić.