13.09.2024.

09:45

Foto: D.Vukajlović

Vesti

Srpska zajednica u Mađarskoj vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta! Milićević otvorio manifestaciju "Srpski dani"

Svečano otvaranje manifestacije održano je u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Sentanadreji, gde je prvi put u javnosti predstavljena ikona „Sveti Đorđe“ koju je slavni srpski slikar Uroš Predić uradio i darivao porodici Vujić iz Budimpešte kao slavsku ikonu. Izložena je i prateća foto-dokumentacija o vezama Predića i Sentandreje.

-Manifestacija „Srpski dani“ ima za cilj da pokaže raskoš i dubinu srpske kulture, duhovnosti i nauke, kao i naš istorijski doprinos životu u Mađarskoj. Srpska zajednica u Mađarskoj, sa svojom bogatom tradicijom, kulturom i duhovnošću, vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta – istakao je ministar Milićević.

Ministar se posebno zahvalio Eparhiji budimskoj na kontinuiranom radu u očuvanju srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u Mađarskoj:

-Hvala mitropolitu Lukijanu i Eparhiji budimskoj na organizaciji ove manifestacije, koju su podržale Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srpske. Posebna zahvalnost i našim prijateljima iz Vlade Republike Mađarske koji svesrdno podržavaju srpsku zajednicu u Mađarskoj.

Ministar je u obraćanju naglasio i da su na istorijskom nivou odnosi Beograda i Budimpešte, istakavši da će se dodatno razvijati u narednom periodu.

- Taj put trasirali su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Viktor Orban. Potpisali smo sporazume dve Vlade od istorijskog značaja - ukazao je Milićević. 

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je u obraćanju prisutnima da je cilj manifestacije negovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju verske i kulturne slobode.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je državni sekretar Vlade Mađarske Ester Vitaljoš, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, ambasadorke Srbije i Bosne i Hercegovine u Budimpešti Aleksandra Đurović i Biljana Gutić Bjelica, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Mađarske, Srbije i Republike Srpske.  Budimpešta, 12. septembar 2024.