14.09.2024.

10:13

Foto: mod.gov.rs

Vesti

Vojska Srbije je snažna i moćna! Gašić: Narod će na prikazu videti šta imamo!

On je u intervjuu za današnju "Politiku" istakao i da će posetiocima biti prezentovana sredstva iz razvoja naše odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije poput samohodnih top-haubica "nora"155mm, borbenih oklopnih vozila "lazar", MRAP, "miloš", dronova, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona"mig29SM", protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, "pancir", besposadnih vozila "mali miloš", kao i brojna oprema specijalnih snaga.

"Ja znam koliko Srbi vole svoju vojsku. Vojska Srbije, snažna i moćna, našem je narodu i ponos i uzdanica. Kada narod vidi čime sve danas raspolažemo i šta sve možemo biće srećan i ponosan", istakao je Gašić. 

Govoreći o najavljenom uvođenju obaveznog vojnog roka, rekao je da će konačna odluka o tome biti uskoro doneta i da se razmatra da vojni rok traje 75 dana.

"Pre nego što Narodnoj skupštini bude upućen predlog o ukidanju suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, javnost će biti upoznata sa detaljima modela za koji smo se opredelili. U potpunosti podržavam donošenje odluke o obaveznom služenju vojnog roka i smatram da je to neophodan korak u izgradnji odbrambenih potencijala naše države i otpornosti društva na brojne bezbednosne izazove", rekao je on.

Naglasio je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeli mere na pripremama, i ukoliko se donese odluka o obaveznom služenju vojnog roka, prve regrute očekuju sledeće godine.

Odgovarajući na pitanje šta Vojska Srbije preduzima na području centralne Srbije u vezi sa napetošću ma severu Kosmeta, Gašić je rekao da Srbija ostaje posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog, s ciljem boljeg života građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehničkog sporazuma. 

Prema njegovim rečima, sa druge strane, predstavnici privremenih institucija u Prištini čine sve kako bi narušili mir i izazvali eskalaciju sukoba.

Dodao je da Vojska Srbije sarađuje sa KFOR-om, da svakodnevno razmenjuje informacije sa međunarodnim snagama i da Srbija izražava zabrinutost zbog jednostranih poteza Prištine.

"Svakodnevno ukazujemo na probleme sa kojima se suočava naš narod i insistiramo na preduzimanju mera protiv onih koji se ne pridržavaju međunarodnih dogovora. To je mehanizam koji primenjujemo i koji ćemo nastaviti da primenjujemo", rekao je Gašić.

Dodao je da se nada da će međunarodne institucije imati želju i snagu da se suprotstave jednostranim potezima Kurtija i njegove administracije.

Što se tiče poslovnih rezultata Odbrambene industrije Srbije u prvih pola godine i medijskih izveštaja da njeni proizvodi stižu do Ukrajine i Izraela, istakao je da se radi na jačanju i razvoju naše namenske industrije i da zato i postoji investicioni ciklus Vlade Srbije za unapređenje proizvodnih kapaciteta i osvajanja novih tehnologija u proizvodnji savremenog naoružanja i opreme.

Naveo je da su poslovni rezultati Odbrambene industrije Srbije u prvih šest meseci ove godine veći za 50 odsto nego za isti lanjski period i da se očekuje da ova godina bude rekordna po ostvarenim rezultatima te da nivo novog ugovaranja bude veći od milijardu dolara.

"Kada je reč o izvozu naoružanja i vojne opreme, s vremena na vreme iz raznih centara moći, a i od pojedinaca, po ustaljenom klišeu, plasiraju se zlonamerne dezinformacije sa ciljem da se naudi našoj zemlji i preduzećima naše Odbrambene industrije. Moram da napomenem da naša zemlja poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici", rekao je on.

Naglasio je da od otpočinjanja sukoba između Rusije i Ukrajine nije ugovarana niti realizovana isporuka bilo koje vrste naoružanja i vojne opreme nijednoj od zaraćenih strana i da će Srbija pri toj poziciji ostati sve dok traje oružani sukob između ove dve države.