14.09.2024.

14:40

Foto: www.mod.gov.rs

Vesti

"Država Srbija je ovim odlučila da deluje protiv politike Prištine": Stefanović o merama koje je saopštio Vučić

- Nove mere koje se tiču Kosova i Metohije su čin odgovorne države i njenog predsednika Aleksandra Vučića za odbranu suvereniteta i zaštitu našeg stanovništva, a protiv kriminala i samovolje prištinskih vlasti. Ovo je duboko promišljena politika predsednika Vučića da je najpreče zaštititi naš narod na Kosovu i Metohiji, u trenutku kada je ugrožen njegov goli opstanak.

Država Srbija je ovim odlučila da deluje protiv politike Prištine čiji je konačni cilj da Kosovo i Metohija ostanu bez Srba. Kada se međunarodna zajednica oglušuje na naša stalna upozorenja da spreči neviđeno nasilje Prištine nad Srbima na Kosovu i Metohiji, odgovor predsednika Vučića je snažan i beskompromisan. On je istovremeno državnički promišljen, jer će razočarati sve one u Prištini, ali i jastrebove među njihovim mentorima, koji već dugo provociraju Srbiju da silom reaguje na Kosovu i Metohiji. Srbija neće upasti u tu klopku, zato što je mudra i odgovorna i zato što dobro zna da su politička rešenja jedina koja mogu da osiguraju bezbednost i prosperitet našem narodu na Kosovu i Metohiji.

Zato su odluke predsednika Srbije i Vlade Srbije jedini put koji našem narodu u celoj Srbiji, a naročito na Kosovu i Metohiji mogu da garantuju mir i opstanak. Mnogi u Prištini i u svetu će biti razočarani, ali morali su do sada da nauče da sa Srbijom ne mogu da se ponašaju kako su se nekad ponašali i da moraju da je uvažavaju kao jaku i odgovornu državu. Najnovije odluke pokazale su da Srbija predvođena predsednikom Vučićem želi kompromis sa Albancima, ali da neće da uzmakne ni pedalj od svojih najvažnijih nacionalnih i državnih interesa.

Očekujem pre svega od međunarodne zajednice da uzme vrlo ozbiljno našu rešenost da mirnim putem zaštitimo naše stanovništvo na Kosovu i Metohiji i obezbedimo im punu zaštitu. To uključuje i hitno formiranje Zajednice srpskih opština kao garanciju njihovog opstanka na tlu na kojem žive već vekovima.

Politika predsednika Vučića je jedini garant Srbima na Kosovu i Metohiji da će imati svu zaštitu naše države i da će ostati da žive na svojoj dedovini u miru i pod najvećom pažnjom i podrškom naše jedine države Srbije. - istakao je Stefanović.