14.09.2024.

15:15

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Jevtić pružio podršku Vučiću: Najavljene mere pravi odgovor na Kurtijev teror nad Srbima na KiM

Prema njegovim rečima, elemetni Kurtijevog etno-nacionalnizma proterivanja Srba sa Kosmeta su ugrožavanje bezbednosti i sigurnosti srpskog stanovništva sprovođenjem akcija protiv svega što je srpsko na KiM, sprečavanje ekonomskog razvoja (nemogućnost ulaganja) kao preduslov stvaranja ekonomsko-socijalnih izazova u sredinama u kojima žive Srbi, kontiunirana neosnovana hapšenja i podizanje optužnica protiv Srba (bez ikakvih dokaza) gde je ”pravda i pravo” misiona imenica, zatvaranje srpskih institucija kao element ukidanja veza Srba sa državom Srbijom (element koji ima i socio-ekonomski uticaj).

Kako se datum parlamentarnih izbora na Kosovu bude približavao (9. februar 2025), tako će agresivnost Kurtija bivati sve veća i veća, ističe Jevrtić i dodaje da niko ne bude ”iznenađen” ta agresivnost će biti iskazana i kroz uključivanja novih elemenata etno-nacionalnističke politike poput udara na našu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, potencijalno zdravstvo i obrazovanje.

Sada, kako kaže, dolazi do odgovora zašto su mere koje je predsednik Vučić predstavio u ovom trenutku najefikasniji odgovor. 

- Svaki demokratski odgovor, suštinsko zalaganje za mir, diplomatska i institucionalna borba protiv etno-nacionalnističke politike Kurtija su sve ono što Kurtiju ne odgovara. Kurti želi sukobe, on želi rat jer za 4 godine svoje vladavine nema niti jednog rezultata u ekonomiji, infrastrukturi i generalno niti u jednoj oblasti važnoj za život za građane. Dakle Kurti želi reakciju u vidu izazivanja sukoba jer je to nešto što će njemu doneti pobedu na predstojećim izborima - istakao je Jevtić.

Mere države Srbije su takve da će srpsko stanovništvo biti najpre ekonomsko ojačano i institucionalno zaštićeno, naglasio je. 

- Posebno želim da pohvalim i pozdravim odluku, kao deo tih mera, da nova radna mesta i socio-ekonomsku pomoć dobiju građani koji žive na Kosmetu sa svojim porodicama, posebno porodice koje nemaju niti jednog zaposlenog u porodici - naveo je on u objavi na svom Fejsbuk nalogu.
Istakao je da da država Srbija puno pomaže građanima na KiM, ali da oni na lokalu moraju bolje da urade svoj deo posla i da obrate pažnju da ta pomoć ide u prave ruke, da ne bude porodica koja će imati po nekoliko plata u kući dok sa druge strane imamo porodice koje nemaju nikog zaposlenog. 

- Tu je odgovornost na nama i tu odgovornost moramo da preuzmemo. Onog trenutka kada se pravnim aktima bude regulisalo sve ono o čemu je predsednik Vučić govorio počeće proces zbrinjavanja svakog nezaposlenog lica, pomoći će se učenicima i studentima, našim najstarijim sugrađanima, pokrenuće se sveobuhvatno ekonomsko zbrinjavanje građana - rekao je Jevtić. 

On je izrazio uverenje da će se u narednom periodu detaljnije govoriti o svim merama i procesom implementacije istih. 

- Kada vidim negativne reakcije i komentare svih onih koji Srbima na KiM ne žele ništa dobro, jasno je da je predsednik Vučić zajedno sa direktorom Petrom Petkovićem, premijerom Milošem Vučevićem i ministrom Markom Đurićem doneo prave odluke kao odgovor na teror koji Kurti sprovodi protiv Srba na KiM. 

- U tom kontekstu negativne reakcije u Prištini su očekivane, ali nekako ove koje dolaze od strane pojedinih opozicionara u centralnoj Srbiji su jedino u interesu Kurtija. Ako ništa, makar po pitanju Kosmeta bi trebalo da postoji jedinstvo jer je jedinstvo interes srpskog naroda na Kosmetu - zaključio je Jevtić.