14.09.2024.

17:35

Foto: Informer

Vesti

Ratni heroji podržavaju povratak vojnog roka

- Podržavam povratak suspendovanog vojnog roka i krajnje je vreme bilo za donošenje ove odluke iz više razloga. Vremenski period koji je dat obezbeđuje realizaciju osnovne obuke, a nakon nekog perioda potrebno je izvršiti analizu datih rezultata i pokazatelji će sami nametnuti potrebne dalje korake i postupke – kazao je za Informer general Konjikovac.

Podsetimo da je danas Vlada Srbije dala nalog Ministarstvu odbrane da hitno pokrene proceduru za vraćnje vojnog roka u trajanju od 75 dana.
- Pozvaćemo i predsednika Srbije, kao vrhovnog komadanta, da prisustvuje sednici Vlade Srbije gde ćemo usvojiti predlog zakona. Ukidamo supspenziju služenja vojnog roka, ali ga definišemo na 75 dana i idemo u proces definisanja i uređenja da mladi regruti koji su završili elektro-tehničke fakultete, mašinske škole mogu da služe vojni rok u vojno-tehničkom institutu i u onim organizacionim delovima Vojske Srbije koje zahteva veće tehničko znanje da njihove radne i ostale sposobnosti na taj način angažujemo u trajanjaju služenja vojnog roka. – izjavio je Miloš Vučević, predsednik Vlade Srbije.

Starije generacije muškaraca nekada su služili u tadašnjoj JNA ili Vojsci Jugoslavije, od 12 do 15 meseci, a da je u okviru obuke, mesec i 20 dana bila tzv.pešadijska obuka, a ostalo do pet i po meseci, rodovska obuka npr. u vezi, artiljeriji i slično.

Od kraja Drugog svetskog rata do kraja šezdesetih godina prošlog veka, obavezno služenje vojnog roka u Titovoj Jugoslaviji bilo je od 18 do 24 meseci, u zavisnosti od roda kome je regrut pripadao.