15.09.2024.

15:17

Foto: Printskrin

Vesti

Srpske železnice jubilej dočekuju u zamahu sveobuhvatne modernizacije! Vesić: U protekloj deceniji izgrađeno je 108 kilometara novih pruga

- Danas, kada obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ujedno slavimo Dan železničara i 140 godina postojanja srpske železnice – još jedan značajan datum u našoj istoriji kada je 15. septembra, 1884. godine, uspostavljen železnički saobraćaj na prvoj pruzi u Srbiji, od Beograda do Niša.

Srpske železnice ovaj dan i jubilej dočekuju u zamahu sveobuhvatne modernizacije, realizujući najznačajnije i najveće investicione i infrastrukturne projekte, kakvih decenijama nije bilo na našim prugama. U protekloj deceniji izgrađeno je 108 kilometara novih pruga, uključujući i prvu srpsku brzu prugu između Beograda i Novog Sada za brzinu od 200 kilometara na sat, po čemu smo jedini u regionu, a do kraja 2024. godine biće završena i brza pruga Novi Sad – Subotica. Rekonstruisano je i modernizovano skoro hiljadu kilometara pruga širom Srbije, a najveći posao tek predstoji jer je u narednim godinama planirano da se izgradi i modernizuje oko dve hiljade kilometara koloseka u Srbiji i na taj način gotovo u potpunosti obnovi celokupna mreža pruga u našoj zemlji.

Svojim znanjem, posvećenošću i radom, železničari su proteklih decenija dali puni doprinos da ovaj saobraćajni sistem opstane i razvija se uprkos svim teškoćama, kao što će i u godinama pred nama doprineti ostvarenju ciljeva i zadataka.

Stoga, svim našim železničarima čestitam 140 godina postojanja srpskih železnica, uz poruku da će, zahvaljujući podršci i odlukama državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, srpske železnice do kraja ove decenije zauzeti mesto koje im i pripada na mapi evropskih razvijenih saobraćajnica - napisao je Goran Vesić.