15.09.2024.

20:15

Foto: Tanjug

Vesti

Na Kajmakčalanu smo dokazali da smo neuništivi! Premijer Vučević poručio: Borba i izazovi koji su danas pred nama nisu ništa manje opasni od vremena koje su živeli naši preci

Vučević je rekao da je simbol pobede i vaskrsa bila srpska zastava.

-U hrišćanskoj teološkoj misli smatra se da je najveći od svih praznika Vaskrs. Smatra se da nije bilo vaskrsenja da bi naša vera bila prolazna istorijska epizoda, ali vaskrsenjem Hristovim dobila je punoću i smisao za večnost, koja je data kada je život pobedio smrt. Ono što je smrt razrušilo bila je žrtva. Preneto na naš istorijski kontekst možemo se pitati da li smo kao narod imali nešto što bi simbolički moglo biti vaskrsenje. Kada smo odvalili taj kamen sa groba, kada su se neprijateljski vojnici zaprepastili što nas vide žive, kada smo leteli u slobodu, kada je ona bila jedino merilo vrednosti, sami bez ičega, njiva i kuća, nebo nam je bilo u duši s vrha Kajmakčalana. Jasno smo videli našu Srbiju. I onda smo krenuli. Bitka na Kajmakčalanu, vođena u septembru 1916. godine, kada je Prva srsoka armija uspela da zauzme vrh Svetog Ilije, 2.524 metara nadmorske visine. Vojni stratezi smatrali su da se ovaj vrh ne može zauzeti. Jednu grešku su napravili, nisu računali na faktor srpske vojske i njene ključne poruke- vera i moral. Simbol te pobede i vaskrsa bila je zastava. Hiljadama vojnika oči su bile uprte u to parče tkanine. Huk njihovog juriša i topot konjice i dalje se čuje na Kajmakčalanu, na našoj Golgoti. Tamo smo dokazali da smo neuništivi. Borba i izazovi koji su danas pred nama nisu ništa manje opasni od vremena koje su živeli naši preci. Ko to ne vidi, taj ništa ne vidi. Patnje našeg narod na KiM, opominju nas da moramo biti dostojni ideala za koje smo se vekovima borili. 

Premijer tvrdi da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrane i provokativne poteze Kurtija, čuvajući Srbiju i sve građane. 

-Nizom mera koje je najavio predsednik Vučić nastavićemo borbu za očuvanje KiM i Srba na KiM. Čeka nas mnogo izazova na zaštiti Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ne svađaju se ni sa kim. I vas iz Republike Srpske molim, mora postojati nužni imenitelj za očuvanje RS. Građani su nedvosmisleno toliko puta unazad na izborima rekli da žele ponosnu i slobodnu Srbiju, Srbiju novih mostova i železnica, a ne Srbiju podanika koji bi rasprodali Srbiju. Uvažavajući prošlost uspeli smo da privučemo najviše investicija na prostoru koji se zove Zapadni Balkan. Srbija mora da bude spremna na sve izazove koje donosi budućnost, da bude dostojna svih žrtava koje su za nju pale i da bude odgovorna prema budućim generacijama. Srpski narod više nego ikada teži jedinstvu. Danas će od Čikaga, preko Pariza i Beča, biće s ponosom isticane srpske zastave. Osnivač ovog pozorišta, veliki Jovan Đorđević, davno je u tekstu naše himne napisao: “Sloga biće poraz vragu”. Neka nam ovaj stih bude većni naum i opomena jedinstva u složenim vremenima. 

Naša srca greje sloboda

On je prisutnima čestitao Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Srbije i Republike Srpske. 

-Cela jedna nebeska Srbija moli se za slobodu. Budimo onaj huk i vera sa Kajmačkalana da bismo sačuvali ono što jesmo i što ćemo biti. Neka živi Srbija i srpski narod gde god živeo, neka živi i Republika Srpska. Neka naša srca greje sloboda, neka nas vode napredak i pobeda naše jedine otadžbine Srbije.