16.09.2024.

07:02

Foto: Tanjug

Vesti

Danas sednica Skupštine grada Beograda: Jedna od tačaka rebalans budžeta

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je ranije za Tanjug da je u junu, brzo nakon konstituisanja Skupštine grada, usvojen gradski budžet uz obećanje da će prvo biti urađen njegov rebalans s obzirom na to da je grad u prvih šest meseci bio na privremenom finansiranju, kao i da je neophodno da se finansije Beograda prilagode potrebama grada.

- Ovaj rebalans radimo pre svega zato što imamo povećanje prihoda u budžetu grada Beograda za 6,1 odsto pa će budžet iznositi 202,2 milijarde dinara. To povećanje će pre svega otići u javni prevoz i novi ugovor o privatnom javnom partnerstvu sa privatnim prevoznicima je jedna od tačaka dnevnog reda - naveo je on.

Dodao je da će deo novca biti potrošen za revitalizaciju i izgradnju novih saobraćajnica i puteva.
Na dnevnom redu sednice naći će se i Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024. godini.

Pred odbornicima je i Predlog programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, Predlog odluke o lokalnim administrativnim taksama, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća za 2024. godinu.

Odbornici će raspravljati i o jednom broju predloga planova detaljne i generalne regulacije od značaja za razvoj Beograda.

Na dnevnom redu su i Predlog odluke o izgradnji nepokretnosti neophodnih za rešavanje stambenih i drugih potreba nastalih realizacijom projekata od značaja za Grad Beograd, kao i za preseljenje lica iz stanova u svojini građana, zadužbina i fondacija, Predlog odluke o dopunama Odluke o komunalnom redu, Predlog odluke o dopunama Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Beograda, Predlog dopune Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika Grada Beograda, te Predlog odluke o proglašenju zaštićenog staništa "Glinara".

Pred odbornicima je i razmatranje Izveštaja o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha definisanih akcionim planom za sprovođenje mera za smanjenje zagađenosti vazduha, u okviru Plana kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd, za period januar–decembar 2023. godine, kao i Izveštaja o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Beograda za 2023. godinu.