16.09.2024.

10:28

Foto: prinscreen

Vesti

Ovo je nama bilo predsednik?! Tadić se pravda lažima: Pobegao u Rumuniju kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, strani ambasadori ga naterali da se vrati! (VIDEO)

Tadić je pokušao je da se opravda jer je otišao u Rumuniju kada su Albanci proglasili nezavisnost južne srpske pokrajine, tvrdeći da je samo malo "skoknuo" do Baseskua.

- Moj posao u Ujedinjenim nacijama je da lobiram za srpsku stvar, kao što sam onog dana kada je proglašena nezavisnost ja to radio sa Baseskuom u Rumuniji i vratio se istog dana da sprečavam paljenje ambasada. Moj posao je da se borim tamo gde treba da se borite. Nismo se mogli boriti protiv proglašene nezavisnosti Kosova okruženih stotinu hiljada naših pristalica - rekao je Tadić, a na pitanje šta je radio u Rumuniji, kaže: 

- Razgovarao sam o Baseskuom. On mi je rekao "Borise, ja hoću da pokrenem ovu akciju". On me zvao telefonom, kaže "ja hoću da pokrenem akciju u Evropskoj uniji". Ja kažem "šta ti je ideja", kaže "pogledaj, sve ove odluke su potpuno katastrofalne. Imamo ovog trenutka pet zemalja članica, al'hajde da razgovaramo sa nekima koji se lome ovog trenutka. Ja to mogu da uradim umesto tebe. Hajde da napravim operativni plan". 

- Ja sam otišao kod njega, bio dva sata tamo, vratio se iste večeri dok su trajale demonstracije u Beogradu i naložio protivterorističkoj jedinici, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, zaštitu ambasada jer su me zvali nemački ambasador i drugi ambasadori da se nalaze na krovu svojih ambasada. Slom, totalna katastrofa! Ne brani se Kosovo time što se guraju klinci da da isprže breneri u američkoj ambasadi koji su tu postavljeni kao sistem odbrambene moći na teritoriji američke države Što znači američka ambasadam al to sada nije bitno... - rekao je Tadić. 

Podsetimo, 17. februara 2008. godine lažna država Kosovo proglasila je jednostranu nezavisnost. Narod u Srbiji bio je ljut, ozlojeđen, povređen. Ljudi su izašli na ulice prvo u Beogradu, a zatim i u drugim mestima, demonstracije su trajale danima. 

Baš za vreme tih demonstracija, 21. istog meseca, tadašnji aktuelni predsednik Tadić zaključio je da je najbolje da pobegne van granica naše zemlje i sačeka da se situacija smiri. Tog dana, tokom Tadićeve posete Bukureštu, zabeležena je i fotografija koja je postala simbol srpske tuge, ali i bruke tadašnjeg predsednika.