16.09.2024.

12:28

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Projekat "Jadar" koriste za prikupljanje jeftinih političkih poena, nanose štetu rudarskoj struci! Ministarstvo: Ne postoje istraživanja litijuma i bora na području Knića i planine Kotlenik!

Neistina je da postoje istraživanja litijuma i bora u na području Knića i planine Kotlenik i da strane kompanije imaju interesovanje za rudarske aktivnosti u ovom kraju. Ministarstvo rudarstva i energetike više puta je demantovalo dezinformacije da u Srbiji postoji opasnost od otvaranja desetina rudnika litijuma, od Loznice, Valjeva, Čačka, Jagodine do Vranja. Jedina istina je da overene rezerve litijuma postuje samo u dolini Jadra i nigde više. Od 2003. godine do danas u Srbiji je otvoren samo jedan rudnik metala – "Čukaru Peki" kod Bora, što je pokazatelj da je otvaranje rudnika višedecenijski složen proces.

Predsednik narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik Miroslav Aleksić rekao je na istoj tribini da je "novo rudarenje smrtna kazna za Srbiju, da neće biti Srbije i da će ruda uzimati a Srbiji ostaviti uništena priroda". Podsećamo da je Srbija zemlja bogata rudama i mineralima i da je razvoj održivog rudarstva interes s obzirom da se radi o baznoj industriji od koje živi više od 150.000 građana. Danas su protiv razvoja rudastva upravo oni koji su se zalagali za rudarenje dok su bili na vlasti. Kao donosioci odluka doveli su kompaniju Rio Tionto još 2001. godine, izdavali dozvole 2004. i menjali zakon u korist investitora. Zbog političkih interesa šireći nestine i dezinformacije projekat "Jadar" koriste kao temu za prikupljanje jeftinih političkih poena, nanoseći štetu rudarskoj struci koja je jasno rekla da su principi stručnosti i odgovornosti jedini u dugoročnom i održivom razvoju rudarske industrije.

Tagovi: