17.09.2024.

07:30

Foto: Pedja Milosavljević

Vesti

Petković u Briselu! Danas sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine

Sa prištinske strane očekuje se učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.
Tokom sastanka, kako je rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, razgovaraće se o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. 

- Agenda je prilično očigledna. To je put ka napretku u implementaciji Ohridskog sporazuma i, naravno, diskusija o pitanjima koja utiču na normalizaciju između Kosova i Srbije - rekao je Stano u ponedeljak na brifingu za novinare u Briselu na pitanje Tanjuga šta će biti na dnevnom redu sastanka.

Stano, međutim, nije odgovorio na deo pitanja Tanjuga da li će biti trilateralnog sastanka Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. 

Prema ranijim informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je Lajčak nedavno boravio u Beogradu i Prištini radi pripreme ovog sastanka na nivou glavniih pregovarača u Briselu. 

U međuvremenu, kosovska policija nastavlja da blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije.

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta, posle upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.