17.09.2024.

09:49

Foto: Fotoilustracija/Beta/Printscreen

Vesti

Opoziciji Kosovo i Metohija nikada nije bila tema! Brnabić: Prvo su pustili teroriste iz zatvora, a onda i dozvolili pogrom srpskog naroda i paljenje crkava i manastira!

Brnabićeva je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, rekla da ne može da razume zašto pojedini mediji pišu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za hapšenja Srba na Kosmetu.

- Izuzetno mi je važno da podvučem da ne mislim da su bilo koji Srbi u bilo kom vremenu bili veća pretnja na Kosovu od Aljbina Kurtija. Nama je najvažnije pitanje Kosova. A da li su oni (Srbi sa Kosova) krivi što Kurti divlja? Nisu. A oni kažu da je Vučić kriv što Kurti hapsi Srbe na Kosovu. To nije tako - naglasila je Brnabićeva.

Ona je navela da opoziciji, odnosno bivšoj vlasti, Kosovo nikada nije bila tema, dodajući da su 2001. godine pustili teorirste iz zatvora, a zatim su 2004. godine dozvolili pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i  paljenje crkava i manastira.

Brnabićeva je dodala da je odvajanje Crne Gore 2006. godine bio preduslov da Kosovo proglasi nezavisnost, a da se država tada ponašala kao da joj je laknulo.

Kako je rekla, tek pet godina nakon što je Priština 2008. godine proglasila nezavisnost, pitanje Kosova i Metohije se vratilo na dnevni red, kada je SNS došla na vlast.

Ona je navela da su sve velike zapadne sile, pre dolaska SNS na vlast, priznale nezavisnost Kosova i prebacile to pitanje u EU, dok je vlast u međuvremen postavila granicu "između Srba i Srba".

- Tek 2014. godine Aleksandar Vučić postaje premijer i zatim predsednik, pa kreće borba i države počinju da povlače priznanje - rekla je Brnabićeva.

Podsetimo, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u vreme proglašenja nezavisnosti lažne države 'Kosovo' pobegao u Rumuniju, poručio je da je pitanje srpske južne pokrajine 'zamka' za našu zemlju i da tema uopšte ne treba da bude od ključne važnosti!?

- Kosovo je tretirano u srpskoj politici kao najvažnije i jedino ključno pitanje, time smo ulazili u zamku da je Srbija postala zemlja jedne teme i to je tragično i katastrofalno sa stanovišta međunarodne javnosti. Sada imamo drugu temu, to je litijum. To nas na neki apsurdan način dovodi u jednu dobru situaciju, da makar imamo još jednu međunarodnu temu... - rekao je Tadić, koji je tako indirektno potvrdio da bi u slučaju eventualnog povratka na vlast istog trenutka priznao jednostrano proglašenu nezavisnost 'Kosova'!

Tadić je, onako usput, pokušao i da opravda svoj beg u Rumuniju 2008. godine, u trenutku kad su šiptarski ekstremisti proglasili secesiju južne srpske pokrajine.

- Moj posao u UN bio je da lobiram za srpsku stvar, kao što sam onog dana kada je proglašena nezavisnost 'Kosova' to radio sa Baseskuom u Rumuniji i vratio se istog dana da sprečavam paljenje ambasada. Ja sam otišao kod njega, bio dva sata tamo, vratio se iste večeri, dok su trajale demonstracije u Beogradu i naložio protivterorističkoj jedinici, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, zaštitu ambasada. Zvali su me nemački i drugi ambasadori i rekli mi da se nalaze na krovu svojih ambasada. Slom, totalna katastrofa! Ne brani se Kosovo time što se guraju klinci... Inače, na Kosovu sve radi pod pritiskom Srpske liste i kriminalaca koji su vodili Srpsku listu, okorelih kriminalčina, Radoičića i Veselinovića... - rekao je Tadić.