17.09.2024.

10:43

Foto: printskrin/kosovoonline

Vesti

Delegacija Srbije na sastancima tokom seminara PS NATO ukazala na teror Prištine nad Srbima sa ciljem sprovođenja politike etničkog čišćenja!

Sagovornici su, takođe, razmotrili mogućnosti unapređenja međuparlamentarne saradnje i razmena poseta u narednom periodu, posebno na nivou poslaničkih grupa prijateljstva, saopšteno je danas iz Skupštine Srbije. 

Tokom sastanka sa šefom italijanske delegacije u PS NATO Lorencom Ćezom, kao i sa članovima delegacije Predstavničkog doma i Senata Italije, izražena je zahvalnost na sveukupnom višegodišnjem angažmanu italijanskih vojnika u sastavu KFOR, koji čine najveći nacionalni kontingent u okviru ovih snaga, posebno u zaštiti istorijskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

Delegacija Srbije je podsetila da su snage KFOR jedine legalne i legitimne oružane snage na prostoru KiM, koje su ovlašćene da uspostave i održavaju bezbedno okruženje za sve građane na Kosovu i Metohiji.

Šefa grčke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dimitriosa Kairidisa članovi delegacije Skupštine Srbije su upoznali sa najnovijim dešavanjima na prostoru KiM istakli značaj podrške Grčke u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, posebno imajući u vidu da je Grčka jedan od nepriznavača jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i veoma dobar poznavalac prilika na AP KiM, budući da su i grčki vojnici angažovani u sastavu KFOR.

Članovi delegacije Skupštie Srbije imali su i niz drugih bilateralnih kontakata sa delegacijama članicama i pridruženim članicama PS NATO, tokom kojih su informisali o potrebi da međunarodna zajednica preduzme konkretne korake i spreči dalju represiju i torturu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, čiji svaki potez vodi ka izazivanju sukoba na severu Pokrajine i novoj eskalaciji situacije na terenu, sa mogućim nesagledivim posledicama po čitav region. 
Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO održava se od 16. do 17. septembra u Varšavi.

U delegaciji Skupštine Srbije su v.d. šefa Stalne delegacije Narodne Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Nataša Jovanović i članovi delegacije Goran Rakić i prof. dr Zoran Dragišić