17.09.2024.

10:50

Foto: Fotoilustracija/pixabay.com

Vesti

Direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru: Srbija ima najbolji kvalitet litijuma ne samo u Evropi, već i u svetu!

On je za Tanjug istakao da bi kvalitet litijuma, koji bi se eksploatisao u okviru projekta "Jadar", bio izvanredno dobar za industrijske procese za koje je namenjen, a to je prvenstveno za sirovine koje se upotrebljavaju za litijumske baterije i za skladište baterije električne energije.

Bugarin je rekao da garancije koje Srbija treba da traži od Rio Tinta pre izdavanja dozvole za rudarenje jadarita treba da budu u skladu sa zakonom, što znači da Rio Tinto treba da uradi svu potrebnu dokumentaciju, da je validuje i da se saglasno toj dokumentaciji procene dalje aktivnosti koje će biti u skladu sa zakonom.

Kako je objasnio, litijum je jedna od sirovina koja je potrebna za proizvodnju litijumskih baterija, za skladište električne energije, kao i za mnoge druge privredne grane.

Bugarin dodaje da je litijum sirovina kao i sve druge, odnosno ništa opasnija niti teža u procesu proizvodnje od drugih metaličnih sirovina kao što su bakar, kobalt, nikal.