17.09.2024.

11:31

Foto: Reuters/informer

Vesti

U Briselu počeo sastanak Petkovića sa Lajčakom u okviru dijaloga Beograda i Prištine!

Sastanak je počeo oko 11.25 časova. 

Očekuje se da će se danas sa Lajčakom u okviru nove runde dijaloga sastati i delegacija Prištine, koju predvodi glavni pregovarač Besnik Bisljimi, a za sada još nije poznato da li će biti održan i trojni sastanak.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je u ponedeljak da bi na današnjim sastancima trebalo da se razgovora o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. 

Prema ranijim informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je Lajčak nedavno boravio u Beogradu i Prištini radi pripreme sastanka na nivou glavniih pregovarača.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održan je početkom jula u Briselu.

Priština je u međuvremenu povukla niz jednostranih poteza kojima je dodatno otežala položaj Srba na AP KiM, uključucjući najavu otvranja mosta na Ibru, kao i blokiranje rada srpskih insitucija na severu pokrajine.