17.09.2024.

15:42

Foto: printscreen

Vesti

Petković iz Brisela: Brojne teme bile za pregovaračkim stolom, Bisljimi odbio razgovor! Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru!

- Brojne teme bile za pregovaračkim stolom u Briselu, predstavio sam mere Vlade Srbije koje su neophodne za dijalog, do trilateralnog sastanka nije došlo jer je Bisljimi to odbio. 

- Razgovarali smo o mostu na Ibru, o poštanskim uslugama, energetici, telekomunikacijama, nestalim osobama i integrisanim upravljanjem prelazima. Dakle, brojne teme su bile za pregovaračkim stolom. Kao glavni pregovarač Beograda, ono što sam uradio to je da sam predstavio mere Vlade Republike o kojima je predsednik Aleksandar Vučić govorio na konferenciji za medije. To su mere, sveobuhvatne mere zaštite za srpski narod na Kosovu i Metohiji i mere koje podrazumevaju oživljavanje procesa dijaloga koji nam je preko potreban pošto smo apsolutno uvereni da jedino u dijalogu možemo da pronađemo kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

- Za nas nije bio nikakav problem niti će ikada biti problem da dođe do direktnog razgovora sa prištinskom stranom.

- Ako vi ne možete da govorite o ključnom pitanju - formiranju Zajednice srpskih opština, ako nema Zajednice srpskih opština, u čemu se onda odnosi proces normalizacije. Takođe, ja sam gospodinu Lajčaku predao i listu svih uhapšenih Srba, na toj listi su Srbi koji su politički zatvorenici koji se tu nalaze iako imamo garancije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da niko ko je protestovao na barikadama neće biti uhapšen, a desilo se nešto sasvim suprotno.

- Očekuje nas razgovor sa predstavnicima NATO o mostu na Ibru, pre svega da ukažemo na sve opasnosti do kojih bi došlo ukoliko bi Kurti krenuo u jednostrano otvaranje mosta