18.09.2024.

10:03

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Vučić sa kardinalom Pjetrom Parolinom: Cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova!

Odličan sastanak sa kardinalom Parolinom, sa kojim sam razgovarao o održavanje redovnog političkog dijaloga na svim nivoima, kao i saradnji Srbije sa Rimokatoličkom crkvom koja je dobrа, uz obostrano uvažavanje i nastojanje da se i dalje unapredi.

Naveo sam da je Republike Srbija opredeljena da sa Svetom Stolicom nastavi da neguje i unapređuje konstruktivne odnose, budući da delimo poglede na mnoga međunarodna pitanja, pre svega zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, kao i unapređenje ljudskih prava hišćana.

S tim u vezi, naglasio sam da je za Srbiju od suštinskog značaja pitanje zaštite, poštovanja i unapređenje prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i zaštita i obnova srpskog verskog i kulturnog nasleđa, pravoslavnih grobalja, kao i ugroženih spomenika kulture, posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zastitom #UNESCO.

Visoko cenimo principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i razumevanja za poziciju Srbije, koja je utemeljena na poštovanju međunarodnog prava.

Razgovarali smo i o ostalim temama od obostranog interesa.