18.09.2024.

11:25

Foto: Tanjug / Wiki

Vesti

Obeležena godišnjica odbrane zapadnih granica Srpske od hrvatske agresije

Kod centralnog spomen-obeležja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu položeni su venci. Služen je pomen stradalima kod spomen-obeležja civilnim žrtvama u naselju Tunjica.

U porti Spomen-hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici služen je pomen za poginule borce i ubijene civile. Kod Spomen-krsta položeni su venci i cveće. Odbrana zapadnokrajiških opština bila je jedna od odsudnih bitaka za Republiku Srpsku, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić na obeležavanju u Kostajnici. Egić je podsetio da je na današnji dan 1995. godine počela agresija Hrvatske vojske sa najelitnijim jedinicama, prvom i drugom gardijskom brigadom, sa namerom da zauzmu zapadnokrajiške opštine i naprave novi front kako bi došli do Vrbasa, a zatim proterali stanovništvo prema Drini.

Načelnik Opštine Kostajnica Nikola Јanjetović je rekao da je odata počast ljudima koji su najzaslužniji što mnoge generacije posle njih ovaj grad mogu nazvati svojim rodnim mestom i svojim zavičajem, prenela je RTRS.

Regularna hrvatska vojska je 18. septembra 1995. godine izvršila agresiju na Republiku Srpsku i BiH tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla reku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke. Sa područja ove lokalne zajednice stradalo je pet civila, dok gubitaka u vojnim redovima nije bilo. Grad je razoren, a šteta je procenjena na 40 miliona KM. Kostajnicu je branila borbena grupa Balj koju su tada činili borci iz Kostajnice, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i haubičke baterije iz Banjaluke

. Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije uvrštena je u događaje značajne za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade svrstana je među najznačajnije datume novije istororije. U ovoj agresiji Hrvatske poginuo je 51 pripadnik Vojske Republike Srpske i 56 civila, a ranjeno ukupno 101 lice. Za počinjene zločine još niko nije odgovarao, a pričinjena materijalna šteta iznosila je 627 miliona KM.