18.09.2024.

13:26

Foto: Zoran Sinko/Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

PRPA OPOZICIJA! Tvrde da bi Vučićevo prisustvo sednici o rudarenju litijuma bilo "kršenje ustavnih ovlašćenja"! Kako to nije bilo kada je prisustvovao sednici o KiM?!?

Srpska opozicija beži kao đavo od krsta od sučeljavanja s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posebno kada je reč o temi litijuma. Svi oni koji na sav glas bruje kako iskopavanje litijuma treba zabraniti, imali su mnogobrojne prilike da sa njim o tome razgovaraju, a jedna od poslednjih bila je u  Ljuboviji, gde je lider Srbije osam sati razgovarao s građanima o rudniku litijuma i "Rio Tintu", a što samo dokazuje da ne beži od razgovora sa bilo kim, ali ni od jednog pitanja. 

Nešto kasnije, predsednica Skupštine Ana Brnabić ponudila je da Vučić dođe u Skupštinu Srbije i govori o litijumu. 

- Ono što mi je zanimljivo je da nisu tražili da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje toj sednici (o litijumu). Sve mi se nešto čini da njega izbegavaju, jer nijednom se nisu pojavili na dijalogu sa njim. Bilo je otvoreno u Nedeljicama i u Malom Zvorniku, Ljuboviji i nema ih. Nešto deluje da se drže podalje od dijaloga i susreta sa njim. Mi bismo im pružili tu mogućnost, dali bismo sve od sebe da pozovemo i dovedemo predsednika Republike Srbije u Narodnu skupštinu da i on razgovara na ovu temu - rekla je Brnabićeva. 

I, pomislio bi čovek da će glavne "face" opozicije pristati na ovakav dogovor i da će na javnom servisu Srbije, pred svim građanima naše zemlje, moći da iznesu svoje argumente protiv rudarenja litijuma, ali avaj... Ipak ne. 

Desna ruka tajkuna i lidera opozicije Dragana Đilasa izjavila je da je "ovo preozbiljna tema da bi je o pretvorio u cirkus", dok je NATO lobista Zdravko Ponoš, na pitanje novinarke zašto niko iz redova opozicije nije otišao u Ljuboviju da razgovara sa predsednikom, rekao da je to cirkus i da treba da dođe u Skupštinu. 

- Pa zato što je to cirkus. Ovo su ozbiljne stvari o budućnosti ove zemlje. Ako hoće da razgovara o ovim stvarima, treba da razgovaramo u Parlamentu. Ne treba da odem u Dom kulture u Loznicu da tamo da razgovara sa političkom opozicijom, treba da razgovaramo u Parlamentu. Neka dođe u parlament - odgovorio je Ponoš. 

S druge strane, novinarka tajkunske televizije Nova upitala je Dragana Đilasa šta misli o predlogu Ane Brnabić da na sednici, na kojoj će se raspravljati o predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma koji je opozicija juče podnela, prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Pa, ne možete ni da uđete... On ne može da prisustvuje toj sednici jer smo mi predlagači i ona mora da bude sazvana u roku d 15 dana. A ideja zašto to Brnabićka to predlaže je vrlo prosta - zato što tamo nema ko da odgovori ljudima iz opozicije, osim gospođe Brnabić koja je često govori, ali koja je predsednica Skupštine - rekao je Đilas. 

Danas se oglasila i Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute koja je rekla za tajkunski portal da bi prisustvo predsednika Srbije na sednici o rudarenju litijuma bilo "kršenje ustavnih ovlašćenja"?!

- To je sednica u kojoj zakonodavno telo rešava pitanje u interesu svih građana. On je predsednik države koji ima protokolarna ovlašćenja, tako da svakako ne vidim razlog da bude tu prisutan - rekla je.

Dakle, kao i do sada, opozicioja je suočavanje sa Vučićem pred građanima Srbije izbegavala svaki put. Prvo hoće da razgovaraju, pa neće, pozivaju ga u Skupštinu, a kada prihvati, onda se predomišljaju i tvrde da je to "kršenje ustavnih ovlašćenja"... Postavlja se pitanje kako nije bilo "kršenje ustavnih ovlašćenja" kada je Vučić prisustvovao posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji početkom prošle godine?! 

Dakle, opozicija koriguje pravila kako im odgovara, kad im odgovara. 

Ovakvi postupci opozicije su u najmanju ruku neozbiljni, s obzirom na to da kukaju po svim opozicionim televizijama da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće sa njima u duel. Međutim, kada im to bude ponuđeno, oni od toga beže kao đavo od krsta iz prostog razloga - nedostatak argumenata i stručnog znanja o ovoj temi.

Jasno je da izbegavanje debate samo pokazuje nesposobnost i nedoslednost opozicije.