18.09.2024.

16:51

Foto: printscreen

Vesti

Vučević sa Parolinom: Srbija ceni principijelnu poziciju Svete Stolice u pogledu nepriznavanja nezavisnosti tzv. Kosova

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Vučević je sa Parolinom razgovarao o ključnim temama za jačanje sveukupnih odnosa Srbije i Svete Stolice.

- Premijer je izrazio zabrinutost zbog situacije na Кosovu i Metohiji i istakao da je neophodno izvršiti međunarodni pritisak na Prištinu kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen i zaustavljen teror nad srpskim narodom - ističe se u saopštenju. 

Razgovarano je i o imovini koja je bila u vlasništvu Rimokatoličke crkve, a sada je predmet restitucije, zatim o rekonstrukciji objekata u vlasništvu crkve, vraćanju verske nastave kao izbornog predmeta u školama, kao i o drugim temama od značaja za obe strane.

- Кardinal Parolin je izrazio nadu da će dijalogom Beograda i Prištine biti postignuto kompromisno rešenje za Кosovo i Metohiju, uz očuvanje mira i stabilnosti. On je naglasio da se samo dijalogom može doći do rešenja prihvatljivog za sve - dodaje se u saopštenju.

Кako je naveo, Srbija i Sveta Stolica imaju dobre odnose i konstruktivnu saradnju, koja će uz obostrano uvažavanje biti dodatno unapređena.

- Državni sekretar Svete Stolice kardinal Parolin zahvalio je premijeru Vučeviću što je, sa državnim vrhom Srbije, prisustvovao obeležavanju stogodišnjice osnivanja Beogradske nadbiskupije - naglašeno je u saopštenju.