19.09.2024.

10:22

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Vesti

HVALA, PREDSEDNIČE! Deca iz Hercegovine i Crne Gore odlaze iz Srbije punog srca (FOTO)

- Išli smo u zgradu Predsedništva i tu je bio naš predsednik Aleksandar Vučić i on mi je doneo tortu i čestitao mi rođendan. Bio je to stvarno poseban osećaj. Kao lep utisak poneću pre svega taj dan, ali i sve ostalo, kao što je  obilazak kultruno-istorijskih znamenitosti i, naravno, druženje – rekla je Petra Grahovac, učenica OŠ “Sveti Sava” iz Bileće, kojoj je tog dana bio rođendan, zahvalivši još jednom predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i pažnji koju im je posvetio. 

Povelju o bratimljenju potpisale su osnovne škole “Sveti Sava” iz Bileće i “Nadežda Petrović” iz Velike Plane. 

- Ovo je jedinstvena prilika da upoznate vaše vršnjake, da razmenite iskustva, ali i da učvrstite prijateljstva koja će trajati čitav vaš život. Vaša prisutnost ovde je simbol naše zajedničke budućnosti, naše slobode i našeg nacionalnog ponosa. Neka ovaj dan bude ispunjen radošću, druženjem i ponosom na naše poreklo i zajedničku istoriju – rekao je predsednik opštine Velika Plana Strahinja Pavešković, istakavši da će sledeće godine u maju, nakon bratimljenja dve škole, deset najboljih učenika iz ove lokalne samouprave, biti deo grupe koja će otići put Hercegovine.

Kroz zajedničke aktivnosti učenika i nastavnika na negovanju tradicije, naveli su potpisnici, moguće je ostvarivanje još čvršćih veza jednog naroda sa obe strane Drine.

- Radujem se bratimljenju škola jer ono pokazuje da mi imamo neraskidive paralelne veze koje se prepliću u raznim sferama života, a posebno treba da se prepliću u sferama obrazovanja, jer imamo zajedničku istoriju, zajedničko poreklo i treba da u budućnosti prenesemo našoj djeci ono što je bitno da znaju, kako bi negovali svoju tradiciju i kako bi jačali svoj nacionalni identitet – rekla je Ljudmila Milošević, direktorka OŠ “Sveti Sava” u Bileći, zahvalivši se Ivani Medić, predsednici gradske opštine Palilula, predsedniku opštine Velika Plana Strahinji Paveškoviću, gradonačelniku i predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Simu Salapuri i Čedomiru Janjiću, kao i Dejanu Stošiću, inicijatoru ovih putovanja.  

- Prvenstveno bih se zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kod koga smo imali izuzetan prijem, srdačnu dobrodošlicu i koji je čitavo vreme bio toliko posvećen deci, kao da živi stalno sa nama i iskoristiću priliku da mu se od srca zahvalim u ime svih nas – rekla je Milošević.

Tokom boravka u Velikoj Plani je organizovan i susret dece sa predstavnicima zavičajnih klubova i udruženja Hercegovaca u Srbiji. Uzvratna poseta učenika iz Novog Beograda, beogradske opštine Palilula i Velike Plane najavljena je za maj naredne godine, kada će oni biti gosti hercegovačkih vršnjaka povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.