19.09.2024.

11:14

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Vučić u Briselu razgovarao sa Varhejijem! Zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda! (FOTO, VIDEO)

- Dobar i otvoren razgovor sa iskrenim prijeteljem Srbije komesarom Varhejijem o napretku naše zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, sprovođenju Reformske agende i implementaciji evropskog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Ponovio sam da je Srbija, suštinski i tehnički, spremna za nove korake u pravcu približavanja i članstva u EU, posebno kada je reč o vladavini prava, ekonomskim i društvenim integracijama, i zahvalio Evropskoj komisiji na podršci na tom putu.

Iskoristio sam priliku da informišem komesara o zabrinjavajućoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zatražio aktivniji angažman evropskih institucija u zaštiti prava srpskog naroda.

Zahvalio sam komesaru Varhejiju na ličnom zalaganju i doprinosu koji je pružao evropskom putu Srbije tokom mandata na mestu komesara za proširenje i poželeo mu uspeh u novom resoru, za koji je predložen, u sledećem sastavu Evropske komisije - naveo je Vučić na svom Instagram profilu.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Brisel, gde će danas učestvovati na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić je u sredu rekao da će sastanak koji organizuje Fon der Lajen biti važan i da će se razgovarati o Agendi rasta, kao i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga i jedinstveno balkansko tržište. 

- Razume se, biće govora i o problemima i o svemu drugom, ali verujem da će to biti jedan važan sastanak u kojem će nam predsednica Evropske komisije ukazati na to da će Marta Kos voditi onaj deo koji je u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati priliku da se upoznamo sa njihovom novom agendom - naveo je Vučić.

On je izrazio uverenje da će to biti korektan razgovor i napomenuo da to, ipak, zavisi uvek i od Prištine i od Sarajeva. 

Dodao je da, ipak, ne misli da može da bude bilo kakvog problema na skupu.