19.09.2024.

15:14

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Vesti

Uskoro kreće testiranje brze pruge od Novog Sada do Subotice! Vesić otkrio kada će početi sa radom

Ministar je podsetio da je 1. avgusta završena izgradnja te pruge, a da je u međuvremenu kompanija iz Holandije radila na proveri statike pruge.

Naveo je da će voz “Dojče Bana”, koji je krenuo iz Minhena, za dva dana biti u Subotici, a 23. septembra u Novom Sadu odakle počinje testiranje vozova koje će, dodao je, trajati otprilike do 10. oktobra.

- Kada budemo dobili izveštaj, tada će naša pruga biti testirana za brze vozove i onda počinje uvođenje vozova što će trajati do 25. novembra i očekujem da tada, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio, krene prvi voz iz Beograda za Suboticu - rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva i dodao da će putovanje između ta dva grada trajati sat i 10 minuta.

Naveo je da je brza pruga od Novog Sada do Subotice duga 108 kilometara i zahvalio kineskoj kompaniji “China Railway International” koja je, kako je rekao, jedna od najboljih kompanija za izgradnju brzih pruga na svetu.

- Oni su to završili skoro godinu dana pre roka i prugu su uradili perfektno - dodao je Vesić.

Pomenuo je brze kineske vozove koje smo kupili od kojih je prvi stigao u maju u Beograd i dodao da je taj voz već u Pragu, gde će godinu dana biti na sertifikaciji.

- Kada to bude završeno, taj voz će imati evropske sertifikate i on će moći da saobraća na bilo kojoj evropskoj pruzi. Tako radimo jer mi smo evropska zemlja i sve što radimo radimo činimo po evropskim standardima koji su i naši standardi jer su naši železnički zakoni uskladjeni sa pravilima Evropske unije - rekao je Vesić.

Naveo je da je ponosan na to što je Srbija država koja, kako kaže, trenutno gradi najviše brzih pruga u Evropi.

- Čeka nas da krenemo sa izgradnjom brze pruge od Beograda do Niša, dužine 230 kilometara i očekujem da ćemo prve tendere za to imati do kraja ove odnosno u prvom kvartalu naredne godine - rekao je Vesić.

Naveo je da će se ta pruga raditi drugačije jer neće biti zaustavljanja saobraćaja, kao što je bilo u slučaju izgradnje brze pruge između Beograda i Novog Sada i Novog Sada i Subotice.

Pojasnio je da će se brza pruga od Beograda do Niša raditi u “prozorima” što znači da će se graditi pruga i da će njome ići saobraćaj.

- To će usporiti radove, ali nijednog časa saobraćaj neće biti zaustavljen, kao što sada u ‘prozorima’ radimo prugu između Niša i Dimitrovgrada – 36 sati radimo, pa 36 sati ide saobraćaj - dodao je Vesić.