20.09.2024.

08:10

Foto: shutterstok

Vesti

Dok penzioneri u Srbiji imaju siguran rast penzija, u BiH potpuni raspad sistema! Najstariji poručuju vlastima: Siti smo svega, a gladni hleba

Naime, u Federaciji BiH penzioneri se, očigledno, ne mogu nadati nečem dobrom. Kako prenose njihovi medijii, penzioneri teško žive, jedva sastavljaju kraj s krajem, a tome se ne vidi kraj.

Kako kažu, bez zaduživanja nema većih penzija, a sledeće godine redovno usklađivanje penzija neće biti veće od svega dva odsto.

Informer

 

Penzioneri Federacije BiH okupili su se pre nekoliko dana na protestima ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu da iskažu svoje nezadovoljstvo položajem u društvu.

Oni su nosili transparente "Sram vas bilo, gladni smo" i "Siti smo svega, a gladni hleba", a jedan od zahteva su izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH za redovno i vanredno usklađivanje penzija.

Penzioneri su tražili i jednokratnu pomoć od 200 KM za one čija je penzija do 1.000 KM i 100 KM za one sa penzijom većom od 1.000 KM, preneli su federalni mediji. Trebalo bi da predaju i peticiju sa potpisima više od 65.000 penzionera.

Podsećamo, ne tako davno, 2012. godine i u Srbiji je bila slična situacija, kada su pripadnici bivše vlasti, čiji je predstavnik bio tajkun Dragan Đilas, ostavili su zemlju u bankrotu, a isplata penzija bila potpuno dovedena u pitanje.

Međutim, dolaskom na vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića situacija se promenila nabolje, te smo sada došli dotle da je glavni zadatak Vlade Srbije da prosečna penzija do 2027. godine bude čak 650 evra.

Naime, penzije biti povećane od 1. decembra ove godine za 10,9 odsto i sa tim će prosečna penzija dostići 435 evra, dok je danas ona 390 evra, a od 2012. one su više nego duplo povećane.