20.09.2024.

12:49

Foto: Tanjug/S. Aćimović

Vesti

PONOS SRBIJE! Ovime raspolaže naša vojska: Po broju tenkova smo evropska sila! (FOTO)

Ono što narod ima priliku do vidi danas do 15 časova je za ponos naše zemlje i nema dileme da će oružne, oruđe, oklopna vozila i vazduhoplovi koji su prikazani biti motiv više za nove generacije koje će služiti vojni rok.

Kako je ranije saopštilo Ministarstva odbrane, više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova biće angažovano na prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Posetioci će na ovom prikazu moći da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Ministar odbrane  Bratislav Gašić rekao je da će posetiocima biti prezentovana sredstva iz razvoja naše odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije, poput samohodnih top-haubica "nora"155mm, borbenih oklopnih vozila "lazar", "MRAP", "miloš", "hamer", dronove, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona"mig29SM", protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, "pancir", besposadnih vozila "mali miloš", kao i brojna oprema specijalnih snaga.

Takođe, biće u prilici da vide protivoklopne raketne sisteme "Kornet", samohodne višecevne lansere raketa "Oganj", savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojnu opremu.
U glavnom programu učestvovaće lovci, migovi-29, gde će biti prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, zatim "orlovi" G-4 u simulaciji dejstva po ciljevima na zemlji.

Posetioci će imati prilike da vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele" i "game2.
Kapije vojnog aerodroma biće otvorene u 9.30 časova, a posetioci će biti u prilici da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju, do 15 časova. 

Sve ovo služi na ponos srpske vojske, a sve što je prikazano pogledajte u galeriji ispod.

Vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa ponosom istakao da je naša vojska jedna od najjačih u Evropi.

- Ponosan sam na našu vojsku, što možemo da pokažemo ogroman napredak. Po broju tenkova smo evropska sila. O oružju da ne govorim. Ja sam sada video ovde Alas rakete na kojima smo dugo, osam godina, devet, radili naporno, teško. Jedna od najboljih raketa u svetu - istakao je između ostalog predsednik Srbije.