25.09.2024.

10:35

Foto: Tanjug/Printskrin

Vesti

Jesu li se prepoznali?! Hrvati prenose Vučićeve reči koje su odjeknule u UN: Nismo mi spremali cveće za nacističke tenkove i platili smo cenu!

Kako je kazao, posle velikih pobeda koje je bolji deo čovečanstva izvojevao u dva svetska rata, podsetio je Vučić, Srbi kao nacija su pretrpeli najveće gubitke u Prvom svetskom ratu u odnosu na svoju veličinu kao i u drugom ratu, kada je bila jedna od retkih nacija koja se suprotstavila nacistima u jugoistočnoj Evropi.

- Zato je Beograd, glavni grad Srbije, možda jedini grad koji je bio brutalno bombardovan već na samom početku 1941. Mi Srbi nismo bili kao drugi koji su dočekivali naciste i njihove tenkove cvećem i platili smo veliku cenu. Naravno, nikakva samoviktimizacija i kukanja nad prošlošću nisu moja tema danas. Da vas upozorim, prijatelji, ono što se dogodilo u Srbiji, jedan presedan koji je zloupotrebljavan u drugim delovima sveta - rekao je Vučić.

Upravo to je hrvatski medij Index odlučio da prenese kao glavan deo iz Vučićevog govora, a postavlja se pitanje da li su se u tome prepoznali, ako uzmemo u obzir to što nam istorija govori.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Njujorku  da "mi Srbi nismo bili kao drugi koji su dočekivali naciste i njihove tenkove cvećem i platili smo veliku cenu".

Naime, poznato je da su se tokom Drugog svetskog rata Hrvati priključili nacistima, od samog početka. Nacisti su bombardovali Beograd, ali su ušli u Zagreb uz oduševljenje građana i uspostavili su novu državu, novu nacističku marionetsku NDH, koja je obuhvatala celu BiH i velike delove današnje Srbije. Njihov glavni zadatak je bio da istrebe sve Srbe.

Informer