Autor: Informer.rs

26.09.2024.

07:12

Foto: Reuters

Vesti

INFORMER SAZNAJE! Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN i predsedniku Generalne skupštine zbog Bećirovića

U pismu se, kako saznajemo upozorava na pokušaj Bećirovća da zloupotrebom izlizanog narativa o "Velikoj Srbiji" oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog veka.

Naglašava se i da je političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim

Kako je istaknuto u pismu, Srbija nije pretnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.
Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana. 

Da ironija bude veća, bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za pretnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko stotinu nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj. 

U pismu se podseća i da je Bećirović pred Generalnom skupštinom UN govorio bez platforme koju je odobrilo Predsedništvo BiH, čime je prekršio zakone sopstvene zemlje.

U zaključku pisma navodi se da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, i da će upravo to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu.