26.09.2024.

10:28

Foto: Tanjug

Vesti

"Srbija nikada neće odustati od KiM"! Brnabić: Govor predsednika Srbije dugo će odzvanjati hodnicima UN

Ona je rekla da je to jasno istakao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom govoru na Generalnoj skupštini UN, kao i da je upozorio da se primena duplih standarda i otvaranje Pandorine kutije nije desilo s Ukrajinom, već agresijom na Srbiju, odnosno tada Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999, a onda ponovno kršenjem međunarodnog prava i povelje UN 2008.

- Veliki i moćni su te 2008. pomogli da određeni u Prištini proglase tzv. nezavisnost i potrčali da priznaju tu nezavisnost. Tada je otvorena Pandorina kutija, napravljeni presedani i dupli standardi koje nadalje svi veliki i moćni kad god žele zloupotrebljavaju kako njima odgovara - rekla je Brnabić za televiziju Hepi.

Ona je rekla da očekuje da će govor predsednik Srbije dugo odzvanjati hodnicima UN, ali i da će se prepričavati u velikom broju zemalja, kako u onim velikim i moćnim, tako i u onim manjim i slabijim koje su i same ugrožene primenom duplih standarda.

Komentarišući kritike opozicije na predsednikovo izlaganje na zasedanju Generalne skupštine UN, Brnabić je rekla da se "njihova politika svela zaista uvek na to da oni nisu opozicija Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS), već su uvek i isključivo opozicija Srbiji".

Ona je dodala da je reakcija opozicije potpuno u skladu sa njihovom politikom i da ona nije očekivala drugačiju reakciju. 

Predsednica Skupštine Srbije je podsetila i da bi vanredno zasedanje parlamenta trebalo da bude završeno 30. septembra i da od 1. oktobra po zakonu Skupština ulazi u redovno zasedanje.

- Opozicija odugovlači sa rebalansom i sa zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. SNS ponovo sad nekako sebi na uštrb štedi vreme da bi stigli da razgovaramo o svemu tome, ali oni primenjuju politiku 'drž me da ga ne stignem' - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila i da su u rebalansu pare za povećanje penzija od 1. decembra od 10,9 odsto, novac za osam opštih bolnica i to u Loznici, Kikindi, Vranju, Prokuplju, Leskovcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Surdulici, kao i za 22 škole, ali i uvećanja za lečenje dece od retkih bolesti i dodatni budžet za Republički fond za zdravstveno osiguranje.